Zaświadczenie "Czyste powietrze" - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 91    [ Posty: 904 ]

Napisano: 05 paź 2020, 12:36

Korzystam z programu TopTeam i moduł do "Czystego powietrza" udostępniono nam za darmo. Obejrzałam filmik i już wiem, jak to robić. Oczywiście, że będziemy to robić za darmo. Być może nie jest to skomplikowane, ale przeraża mnie fakt, że na wystawienie takiego zaświadczenia mamy 7 dni zgodnie z k.p.a.
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2016, 12:09
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 05 paź 2020, 12:36

https://czystepowietrze.gov.pl/gminy/

Czy planowane są dofinansowania do utworzenia nowych stanowisk pracy w Urzędach Gmin obsługujących program Czyste Powietrze?

Nie przewidujemy dofinansowania nowych stanowisk pracy w urzędach gmin obsługujących program Czyste Powietrze. Przewidujemy natomiast inny mechanizm pokrywania kosztów obsługi wnioskodawców obsługiwanych przez gminy. Przewidujemy – po dokonaniu stosownych zmian ustawowych przewidujących wydawanie przez JST (gmin) zaświadczeń uprawniających do otrzymania podwyższonego poziomu dofinansowania – wprowadzenie mechanizmu odpłatności dla JST za pomoc we wdrażaniu programu. Mechanizm ten opierać będzie się na założeniu, że gmina otrzymywać będzie wynagrodzenie w wysokości 100 PLN za każdy wniosek o dofinansowanie złożony do właściwego terytorialnie Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, załącznikiem do którego to wniosku będzie zaświadczenie potwierdzające spełnianie kryteriów dochodowych uprawniających do podwyższonego dofinansowania w Czystym Powietrzu.

Czy Gmina otrzyma wynagrodzenie za analizę dochodu i wydawanie zaświadczeń?

Przewidujemy – po dokonaniu stosownych zmian ustawowych przewidujących wydawanie przez JST (gmin) zaświadczeń uprawniających do otrzymania podwyższonego poziomu dofinansowania – wprowadzenie mechanizmu odpłatności dla JST za pomoc we wdrażaniu programu. Mechanizm ten opierać będzie się na założeniu, że gmina otrzymywać będzie wynagrodzenie w wysokości 100 PLN za każdy wniosek o dofinansowanie złożony do właściwego terytorialnie Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, załącznikiem do którego to wniosku będzie zaświadczenie potwierdzające spełnianie kryteriów dochodowych uprawniających do podwyższonego dofinansowania w Czystym Powietrzu.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 05 paź 2020, 12:44

Niestety, ale mam wrażenie czytając te powtarzające się, "wyczerpujące" odpowiedzi, że ministerstwo za wszelką cenę chce obarczyć kompletnym przygotowaniem wniosku do programu "Czyste powietrze" pracowników gminy. W mojej gminie, nie przyjmujemy wniosków w ramach tego programu, bo nikt tego nie chce robić. Żeby utrzymać takie stanowisko musiałoby w naszej gminie złożyć wnioski około 50 osób miesięcznie, co nierealne, bo jesteśmy małą gminą. Pokłosiem takich siłowań jest jak zwykle dorzucenie obowiązków osobom od świadczeń.
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 05 paź 2020, 12:52

MartaW Pytałem Pana Arka Milewskiego. Moduł jest "za darmo" do końca roku. Później trzęś portfelem.

Jeśli faktycznie będzie tak, że za wniosek z załącznikiem złożonym u wojewody, dadzą nam (OPS-woi) 100zł to jeszcze ma to jakieś ręce i nogi. Ale obawiam się, że się okaże że ta zasada będzie dotyczyć tylko UG któe mają porozumienie z wojewodą.
W wyjaśnieniu masz "Przewidujemy natomiast inny mechanizm pokrywania kosztów obsługi wnioskodawców obsługiwanych przez gminy."

Oczywiście pewności nie mam bo dalej jest "każdy wniosek o dofinansowanie złożony do właściwego terytorialnie Wojewódzkiego Funduszu"

A z nieoficjalnych info wynika, że gminy (zwłaszcza małe) za cholerę nie chcą porozumień podpisywać
linek
Stażysta
Od: 29 cze 2017, 14:53
Zajmuję się: ŚR/FA/40UA/IT/VAT GAZ/DO/czyste pow

Napisano: 05 paź 2020, 13:16

No tak.
Jest napisane, że: ,,gmina otrzymywać będzie wynagrodzenie w wysokości 100 PLN za każdy wniosek o dofinansowanie złożony do właściwego terytorialnie WFOŚiGW"

W praktyce to może być tak, że będą przychodzić do nas z wnioskami o wydanie zaświadczenia. My całą robotę zrobimy i jak zobaczą jaki im wyliczyliśmy dochód to wcale tych wniosków nie będą składać do WFOŚiGW i w konsekwencji my żadnej kasy nie dostaniemy. Nawet jak będziemy mieli jakieś porozumienia zawarte :evil:
jka
Stażysta
Od: 04 paź 2017, 19:11
Zajmuję się: FA

Napisano: 05 paź 2020, 13:16

A może wiesz jak finansowo będzie wyglądać to potem? Za wcześnie się w takim razie ucieszyłam z darmowego modułu.

linek pisze:
05 paź 2020, 12:52
MartaW Pytałem Pana Arka Milewskiego. Moduł jest "za darmo" do końca roku. Później trzęś portfelem.

Jeśli faktycznie będzie tak, że za wniosek z załącznikiem złożonym u wojewody, dadzą nam (OPS-woi) 100zł to jeszcze ma to jakieś ręce i nogi. Ale obawiam się, że się okaże że ta zasada będzie dotyczyć tylko UG któe mają porozumienie z wojewodą.
W wyjaśnieniu masz "Przewidujemy natomiast inny mechanizm pokrywania kosztów obsługi wnioskodawców obsługiwanych przez gminy."

Oczywiście pewności nie mam bo dalej jest "każdy wniosek o dofinansowanie złożony do właściwego terytorialnie Wojewódzkiego Funduszu"

A z nieoficjalnych info wynika, że gminy (zwłaszcza małe) za cholerę nie chcą porozumień podpisywać
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 05 paź 2020, 13:23

Sami jeszcze nie wiedzą. Myślę, że będą obserwować sytuację czytaj podpytają ile krzyknęli inni dostawcy.
linek
Stażysta

Napisano: 05 paź 2020, 15:02

Witam
Arek z TT z tej strony
Proszę się nie martwić na zapas :) . To nie jest pewne, że będziemy pobierać w przyszłym roku opłatę za czyste powietrze. Po roku czasu zorientujemy się jak będzie wyglądała realizacja tego programu i wtedy podejmiemy decyzję.

Pozdrawiam serdecznie
mileslaw
Praktykant
Od: 27 cze 2019, 18:39
Zajmuję się: tworzę magiczny kod oprogramowania :)

Napisano: 05 paź 2020, 16:15

mileslaw pisze:
05 paź 2020, 15:02
Witam
Arek z TT z tej strony
Witamy na forum OPS przedstawiciela firmy 2-giej pod względem ilości OPS-ów, a pierwszej pod względem jakości oprogramowania. Zachęcam do zaglądaniu, żeby forumowy świat nie myślał, że tu tylko Sygnity i od czasu do czasu Infor.
linek
Stażysta

Napisano: 06 paź 2020, 7:52

ma ktoś może upoważnienie dla kierownika ops ?
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Strona 4 z 91    [ Posty: 904 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x