Witam. Pracuję na świadczeniach wychowawczych od lutego tego roku, a niedawno otrzymałam dodatkowe zadanie-wydawanie zaświadczeń o dochodzie-czyste powietrze. Koleżanka, która przekazała mi dokumentację udzieliła mi niezbyt wiele informacji jak postępować. Powoli próbuję sama to rozgryźć, ale trochę ciężko jest, a wniosków coraz więcej. Byłabym wdzięczna, jeśli ktoś mógłby mi podpowiedzieć
- czy za każdym razem, gdy w składzie rodziny występuje emeryt/rencista występujemy o udostępnienie danych odnośnie składek czy wystarczy weryfikacja z ZUS czy KRUS,
- czy musimy prosić o decyzję dotyczącą 13 emerytury, a w przypadku jej braku wystąpić do ZUS o udostępnienie danych,
- kiedy w ogóle występujemy o udostępnienie danych a kiedy możemy bazować na weryfikacjach,
- może ktoś posiada wspominane na forum pismo z ministerstwa z wytycznymi, bo niestety u mnie w jednostce brak
emeryt 13sta emerytura
mam pit z zus, ale strona nie ma dokumentu na 13stą emeryturę ? bo nie wiem czy jest to w picie czy nie ma
wystąpić do zus ?
jak sprawdzacie emeryta / rencistę ?
Ja proszę wnioskodawcę o przyniesienie zaświadczenia o składce zdrowotnej na wypadek gdy wyskoczy" wiele kodów|" i zaświadczenie o wysokości 13 emerytury/renty