Mieliśmy taki przypadek, gdzie pani mieszka z rodzicami, którzy wymagają opieki. Jest właścicielką domu, w którym mieszkają. Pani ma męża, który mieszka w zupełnie innym miejscu. Przyjeżdża do żony i teściów tylko w odwiedziny. Wydaliśmy pani zaświadczenie na podstawie żądania, w którym w składzie gospodarstwa wpisała siebie i rodziców, bo mąż nie zamieszkuje z nimi i tworzy odrębne gospodarstwo domowe gdzie indziej. Wniosek o dotację z czystego powietrza został podważony ponieważ stwierdzono, że pani nie ma z panem rozwodu ani separacji i pomimo, że razem nie mieszkają należy go podać w składzie gospodarstwa domowego. Nie rozumiem w takim razie zapisu wspólnie zamieszkują i gospodarują.
Mam taki trudny przypadek. Wnioskodawca wraz z żoną dochód do CP zero. Mała gmina więc wszyscy o wszystkich ...Wiemy, że Pan jest marynarzem i przyznał się dlatego poprosiliśmy Pana o złożenie dodatkowego oświadczenia pod odpowiedzialnością karną, że nie osiągnął żadnych dochodów w 2022 r. Pan twierdzi, że nie złoży oświadczenia ponieważ nie ma obowiązku. W rozmowie później wyszło, że w 2022 r dostał z zagranicznej firmy odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu. Czy ktoś miał przypadek takiego odszkodowania ? Czy liczyłoby się do dochodów?
W składzie rodziny matka (wnioskodawca) + 22-letnia córka, która otrzymuje alimenty od ojca.
Chciałam się tylko upewnić, czy w cz.III wniosku CP wpisuję:
dane członka gosp. domowego - dane córki
rodzaj dochodu - alimenty od ojca
podpis wnioskodawcy - podpis matki
W składzie rodziny matka (wnioskodawca) + 22-letnia córka, która otrzymuje alimenty od ojca.
Chciałam się tylko upewnić, czy w cz.III wniosku CP wpisuję:
dane członka gosp. domowego - dane córki
rodzaj dochodu - alimenty od ojca
podpis wnioskodawcy - podpis matki
witajcie, po weryfikacji ZUS u ucznia pojawiła się informacji tytułu ubezpieczenia z kodem 09200 - ustaliłam z wnioskodawcą, że syn korzystał z stypendium w ramach wymiany szkolnej w kwocie 3 tys. zł., czy taki dochód powinien być wykazany w nieopodatkowanych dochodach? i tym samym zaliczany przy ustalaniu dochodu?