Co rozumiesz pod pojęciem złożeniem wniosku w imieniu petenta ?
Dajmy na to, że człowieka, który posiada pełnomocnictwo (świstek, nie notarialne) do składania w imieniu i działania w imieniu niżej podpisanego na tymże
A co mi do tego, że strona chce mieć pełnomocnika, ma do tego prawo. Sąsiada, kochankę czy tam przedstawiciela od firmy wyłudzającej dotacje. Pilnuje by pełnomocnictwo było w oryginale a jak jest w kopii to żeby było poświadczenie przez osoby wskazane w KPA i by były dane do zidentyfikowania strony jak i pełnomocnika. Wołam opłatę skarbową i elo.
Art. 32. [Pełnomocnictwo procesowe]
Strona może działać przez pełnomocnika, chyba że charakter czynności wymaga jej osobistego działania.
Art. 33. [Ustanowienie pełnomocnika procesowego]
§ 1. Pełnomocnikiem strony może być osoba fizyczna posiadająca zdolność do czynności prawnych.
§ 2. Pełnomocnictwo powinno być udzielone na piśmie lub zgłoszone do protokołu.
§ 3. Pełnomocnik dołącza do akt oryginał lub urzędowo poświadczony odpis pełnomocnictwa. Adwokat, radca prawny, rzecznik patentowy, a także doradca podatkowy mogą sami uwierzytelnić odpis udzielonego im pełnomocnictwa oraz odpisy innych dokumentów wykazujących ich umocowanie. Organ administracji publicznej może w razie wątpliwości zażądać urzędowego poświadczenia podpisu strony.
§ 4. W sprawach mniejszej wagi organ administracji publicznej może nie żądać pełnomocnictwa, jeśli pełnomocnikiem jest członek najbliższej rodziny lub domownik strony, a nie ma wątpliwości co do istnienia i zakresu upoważnienia do występowania w imieniu strony.
Art. 40. [Doręczanie pism]
§ 2. Jeżeli strona ustanowiła pełnomocnika, pisma doręcza się pełnomocnikowi. Jeżeli ustanowiono kilku pełnomocników, doręcza się pisma tylko jednemu pełnomocnikowi. Strona może wskazać takiego pełnomocnika.
Nie wołam tylko opłaty skarbowej jak pełnomocnictwo jest udzielone tylko do odbioru zaświadczenia. Kto przynosi wniosek mnie nie obchodzi jak jest podpisany sam wnioskodawca.