Zaświadczenie "Czyste powietrze" - Świadczenia rodzinne

Strona 91 z 91    [ Posty: 904 ]

Napisano: 10 kwie 2025, 7:52

Szarak pisze:
09 kwie 2025, 15:02
Co rozumiesz pod pojęciem złożeniem wniosku w imieniu petenta ?
Dajmy na to, że człowieka, który posiada pełnomocnictwo (świstek, nie notarialne) do składania w imieniu i działania w imieniu niżej podpisanego na tymże :P
Nowka
Referent
Od: 19 lut 2020, 11:40
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/DS/CP/DM

Napisano: 10 kwie 2025, 8:07

A co mi do tego, że strona chce mieć pełnomocnika, ma do tego prawo. Sąsiada, kochankę czy tam przedstawiciela od firmy wyłudzającej dotacje. Pilnuje by pełnomocnictwo było w oryginale a jak jest w kopii to żeby było poświadczenie przez osoby wskazane w KPA i by były dane do zidentyfikowania strony jak i pełnomocnika. Wołam opłatę skarbową i elo.

Art. 32. [Pełnomocnictwo procesowe]
Strona może działać przez pełnomocnika, chyba że charakter czynności wymaga jej osobistego działania.

Art. 33. [Ustanowienie pełnomocnika procesowego]
§ 1. Pełnomocnikiem strony może być osoba fizyczna posiadająca zdolność do czynności prawnych.
§ 2. Pełnomocnictwo powinno być udzielone na piśmie lub zgłoszone do protokołu.
§ 3. Pełnomocnik dołącza do akt oryginał lub urzędowo poświadczony odpis pełnomocnictwa. Adwokat, radca prawny, rzecznik patentowy, a także doradca podatkowy mogą sami uwierzytelnić odpis udzielonego im pełnomocnictwa oraz odpisy innych dokumentów wykazujących ich umocowanie. Organ administracji publicznej może w razie wątpliwości zażądać urzędowego poświadczenia podpisu strony.
§ 4. W sprawach mniejszej wagi organ administracji publicznej może nie żądać pełnomocnictwa, jeśli pełnomocnikiem jest członek najbliższej rodziny lub domownik strony, a nie ma wątpliwości co do istnienia i zakresu upoważnienia do występowania w imieniu strony.

Art. 40. [Doręczanie pism]
§ 2. Jeżeli strona ustanowiła pełnomocnika, pisma doręcza się pełnomocnikowi. Jeżeli ustanowiono kilku pełnomocników, doręcza się pisma tylko jednemu pełnomocnikowi. Strona może wskazać takiego pełnomocnika.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 10 kwie 2025, 11:43

Dziękuję :)
gops-gops
Praktykant
Od: 22 paź 2024, 9:18
Zajmuję się: Śr,be,fa

Napisano: 10 kwie 2025, 11:48

Nie wołam tylko opłaty skarbowej jak pełnomocnictwo jest udzielone tylko do odbioru zaświadczenia. Kto przynosi wniosek mnie nie obchodzi jak jest podpisany sam wnioskodawca.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 91 z 91    [ Posty: 904 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x