Zaświadczenie czyste powietrze. Drugi wniosek. Wydać czy prokuratura - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 15 lut 2024, 9:37

Proszę o pomoc. Babka złożyła wniosek o wydanie zaświadczenia w grudniu. Wpisała do składu rodziny siebie i męża. W lutym złożyła kolejny wniosek gdzie wpisała siebie, męża, synową i dzieci. Nie wpisała syna (bo mam duże dochody). Podobno synowa i dzieci przeprowadziły się do tej babki. Nie chciałyśmy wydać zaświadczenia, groziłyśmy prokuraturą. Upierają się. Jak mamy załatwić tę sprawę? Czy mamy podstawę odmówić wydania zaświadczenia i skierowania do prokuratury. Czy należy wydać?
Edyttta
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:00
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 15 lut 2024, 10:13

sprawa sprzed tygodnia - osoba dostaje zaświadczenie z dochodem 3300/osoba. Następnego dnia składa wniosek ze składem +5 osób. Wezwanie o złożenie wyjaśnień odnośnie składu rodziny oraz pouczenie, że w związku z podejrzeniem fałszywych danych we wniosku będzie skierowany wniosek do prokuratury. Rezygnacja z wniosku o ponowne zaświadczenie....

Pisać do prokuratury i tyle. Zaświadczenie wydać. Ewentualnie poza 233kk na późniejszym etapie dojdzie jeszcze oszustwo / wyłudzenie dotacji :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 15 lut 2024, 10:35

Dziekuję bardzo....
Edyttta
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:00
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 15 lut 2024, 11:36

U mnie też wzywaliśmy do wyjaśnień ale osoba się nie stawiła. Finalnie wydaliśmy postanowienie o odmowie wydania zaświadczenia w uzasadnieniu opisując całą sytuację i że nie dajemy wiary w złożone oświadczenie co do składu gospodarstwa, a tym samym nie można ustalić prawidłowo dochodu. Wydanie takiego zaświadczenia przez urząd może być później korzystne dla strony do obrony przed prokuraturą, bo czemu wydali zaświadczenie skoro uważają że oświadczenia są nieprawdziwe. Wydanie zaświadczenia jest równoznaczne ze stwierdzeniem przez urząd pewnych faktów. Wiem nie jesteśmy prokuratura ale to nie oznacza, że ślepo mamy wydać zaświadczenia. Mój Dyrektor usłyszał ode mnie, że nie podpisze się pod takim zaświadczeniem bo uważam, że wydając zaświadczenie naruszymy prawo i proszę o wydanie polecenia na piśmie albo przyjęcie mojego stanowiska i wydanie odmowy zaświadczenia.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 15 lut 2024, 12:07

a nam powiedzieli prawniki, że nie ma podstawy do odmowy jeśli osoba się upiera przy składzie.... prokuratura a potem ewentualnie wznowienie postępowania ale jak wiesz u nas CP jest traktowane jak zwykłe postępowanie
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 15 lut 2024, 12:22

Ja tam ufam stronie, niech sobie nawet wpisze pół dzielnicy...ale tylko raz :mrgreen: Przy drugim wniosku w krótkim odstępie czasu już jestem jak Tommy Lee Jones w Ściganym 8-)
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 15 lut 2024, 12:31

dokładnie, pierwszy wniosek niech tam sobie piszą co chcą a potem to już wiadomo, że kombinacje... :D
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 15 lut 2024, 12:38

Ciekawe co byś zrobił jakbyś w pierwszym wniosku miał 84 letnią babcię wpisaną z z 3 nieletnimi dzieckami w tym jedno dziecko 3 lata a rodziców nie ma. W OPS 0 informacji aby dzieci były w pieczy, DW babcia była samotnie gospodarującą, KDR aktywny na rodziców a za babcie przynosi wniosek o CP matka dzieci (wygadała się) :D
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 15 lut 2024, 12:52

:lol: no takiego ekstremum to nie mieliśmy, faktycznie :mrgreen:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 15 lut 2024, 13:14

Nie no, są jakieś granice xD
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x