zaświadczenie o bezskuteczności - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 10 lip 2015, 9:39

Kobieta ma 3 dzieci, ma od dawna na nie FA, w marcu podwyższenie + wyrok o alimenty na 4 dziecko. Idzie do komornika, u nas podwyższenie i czekamy na zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji na to 4 dziecko. Składa wniosek o FA na 4 dziecko w czerwcu, bez zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji - twierdząc, że złożyła wniosek u komornika i komornik ma wysłać bezpośrednio do nas. Zaświadczenia nie ma, dzwonię do komornika - nie dostali takiego wniosku. Dziwne, ale ok, napiszę sama po ten wniosek.
Ale od kiedy przyznać FA? Od miesiąca złożenia wniosku o FA czyli od czerwca czy od miesiąca wystawienia zaświadczenia przez komornika (czyli lipca, jak będzie już komplet dokumentów)?
Zawsze wydawało mi się że od czerwca, czyli złożenia wniosku bo jeśli złoży wniosek bez tego dokumentu to my powinniśmy po niego pisać, ale ostatnio usłyszałam zarzut że to nieprawidłowe, bo wtedy jeszcze nie ma kompletów dokumentów i nie można od czerwca. Dodam, że w tym przypadku egzekucja jest bezskuteczna od czerwca (wyrok do komornika zaniesiony pod koniec marca), jedynie zaświadczenie będzie z data lipcową.
Gruda

Napisano: 10 lip 2015, 9:44

nie zabardzo rozumiem. Ale jeżeli składa wniosek na 4 dziecko to od dnia złożenia wniosku a jeżeli chodzi o podwyższenie to przynajesz od dnia na wyroku.
Marysiaa

Napisano: 10 lip 2015, 9:52

Na to 4 dziecko nigdy wcześniej nie miała alimentów, przy jednym wyroku podwyższono pozostałej 3 alimenty i zasądzono 4 dziecku alimenty (pierwszy raz).
Podwyższenie na 3 dzieci już dawno zrobiłam, od dnia z wyroku (czyli od dnia złożenia wniosku o podwyższenie alimentów do sądu).
Chodzi mi o 4 dziecko - nowa sprawa, musiała czekać 2 miesiące aż będzie bezskuteczna egzekucja w tej konkretnej sprawie 4 dziecka. Reszta j/w
Gruda

Napisano: 10 lip 2015, 10:05

Gruba od czerwca przyznajesz jak komornik prześle ci zaśw. o bezskuteczności i z tego zaśw. będzie wynikać, że w VI była bezskuteczna.
Jak ci prześle zaśw. że nie prowadzi egzekucji lub, że nie jest bezskuteczna to dasz odmowę a kobieta składa wniosek później jeszcze raz
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x