Zaświadczenie o dochodzie rozliczanym na ryczalcie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 10 lis 2021, 12:51

Witam, mam taka sytuacje:
Partner kobiety pobierajacej FA rozpoczal dzialalnosc gospodarcza rozliczana na ryczalcie. Poprosilam standardowo o dochod netto za kolejny miesiac. Okazuje sie, ze ksiegowy nie chce wystawic takiego zaswiadczenia bo mowi, ze "sie nie da", wystawil dochod brutto. To juz kolejny raz gdzie ksiegowy odmawia wystawienia takiego zaswiadczenia o dochodzie netto. Mieliscie taka sytuacje? Co mam zrobic, wystarczy oswiadczenie pod odp. karna partnera o dochodzie?
*alala
Stażysta
Od: 19 kwie 2017, 10:26
Zajmuję się: FA/SR

Napisano: 10 lis 2021, 14:25

Niestety opodatkowanie na zasadach ryczałtu powoduje, ze księgowy nie wystawi zaświadczenia o kosztach uzyskania przychodów gdyż w tym rozliczeniu one nie są ewidencjonowane. Podatek płaci się tylko od przychodów (czyli wystawionych rachunków czy dowodów sprzedaży).
U nas osoba mająca działalność pisze oświadczenie o dochodzie na druku z informacja o odpowiedzialności karnej i to bierzemy do przeliczenia.

Poza tym dochód netto to nie jest to samo co dochód wynikający z ustawy czyli: przychód pomniejszony o koszty uzyskania przychodu oraz składki społeczne i zdrowotne oraz podatek. My nie bierzemy do przeliczeń zaświadczeń wystawianych przez pracodawców gdzie jest wykazany dochód brutto-netto.
Silvio
Referent
Od: 14 mar 2019, 10:27
Zajmuję się: teraz już wszystkim :D

Napisano: 10 lis 2021, 14:31

Dzięki za pomoc! No niestety te przepisy dochodowe sa tak zagmatwane, ze mam wrazenie, ze kazdy osrodek interpretuje je inaczej.
*alala
Stażysta
Od: 19 kwie 2017, 10:26
Zajmuję się: FA/SR

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x