Zaświadczenie od komornika- ważność - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 25 sie 2023, 10:58

Witam, temat ciągle wałkowany ale nie znalazłam odpowiedniego przepisu prawa na wcześniejszą interpretacje- ZAŚWIADCZENIE O BEZSKUTECZNEJ EGZEKUCJI- WAŻNE MIESIĄC.

Ktoś się wypowie?
bialymis20
Stażysta
Od: 15 lis 2018, 14:42
Zajmuję się: fundusz alimentacyjny

Napisano: 28 sie 2023, 8:32

stare to już jest ale,
Wniosek o ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego powinien, zgodnie z art. 15 ust. 4 pkt 3 lit. a u.p.o.u.a. zawierać zaświadczenie organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne albo oświadczenie stwierdzające bezskuteczność egzekucji.

Z treści m.in. powołanych przepisów wynika, że zaświadczenie lub oświadczenie stwierdzające bezskuteczność egzekucji powinno zawierać informację stwierdzającą bezskuteczność egzekucji za ostatnie 2 miesiące, przy czym "ostatnie dwa miesiące" należy rozumieć jako okres kolejnych dwóch miesięcy kalendarzowych bezpośrednio poprzedzający miesiąc, w którym dochodzi do wydania orzeczenia (decyzji) w sprawie. Co za tym idzie, co do zasady zaświadczenie o bezskuteczności powinno być wydane w tym samym miesiącu, co złożony wniosek, bowiem tylko wtedy spełnienie ww. warunków będzie możliwe.

Tym samym, zarówno zaświadczenie komornika wydane w analizowanych sprawach w dniu 02.07.2020 r. (wniosek 31.08.2020 r.), jak i 3.08.2020 r. (wniosek 1.09.2020 r.), nie pozwala określić bezskuteczności egzekucji za dwa ostatnie miesiące w powołanym rozumieniu.

Jednakże, jak wynika m.in. z wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z 18.01.2018 r., I OSK 1693/17 – "Bezskuteczność egzekucji jako przesłanka przyznania świadczeń z funduszu alimentacyjnego oznacza sytuację, w której dłużnik nie uiszcza alimentów, jak i nie ma prawnej możliwości wyegzekwowania od niego takich należności. Chodzi więc o taki stan, kiedy nie jest możliwe uzyskanie w żaden prawnie dopuszczalny sposób należności z majątku dłużnika i w związku z tym konieczna jest pomoc finansowa Państwa osobom uprawnionym. Jeśli egzekucja następnie stanie się skuteczna, organ zobowiązany jest wszcząć postępowanie w trybie art. 24 ustawy z 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów. Ustawowe pojęcie "bezskuteczności egzekucji" nie jest determinowane tylko i wyłącznie przez zaświadczenie wystawione przez organ egzekucyjny (komornika sądowego), ale obiektywnymi istniejącymi okoliczności stanu faktycznego, sprowadzającymi się do niewyegzekwowania od dłużnika w okresie ostatnich dwóch miesięcy kwoty zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych".

Możliwe jest zatem, że zamiast zaświadczenia, o którym mowa – organ przyjmie oświadczenie stwierdzające bezskuteczność egzekucji, które zostało alternatywnie wprowadzone i dopuszczone jako ważne w cytowanych przepisach. W tym przypadku jednak, to sam organ właściwy wierzyciela, stosownie do brzmienia art. 15 ust. 5 u.p.o.u.a., występuje do organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne z wezwaniem o przesłanie zaświadczenia o bezskuteczności egzekucji.
Te resa
Referent
Od: 15 mar 2019, 9:51
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 28 sie 2023, 12:50

Dziękuje bardzo za odzew i wyjaśnienia. Napotkałam już gdzieś ten wyrok:)
bialymis20
Stażysta

Napisano: 28 sie 2023, 14:12

w nowym rozporządzeniu 7 lipca 2023 r. w § 4 pkt 9 jest zapis że zaświdczenie komornika ma zawierać datę wszczęcia egzekucji. Jak dotego podchodzicie w nowym okresie bo wikszość komorników wydaje zaświadczenia bez tego punktu ?
inspektorr
Referent
Od: 22 cze 2020, 13:50

Napisano: 28 sie 2023, 14:36

mi też wszyscy komornicy wysyłają bez daty wszczęcia. Póki co nic z tym nie robię i nie wiem czy dzwonić do nich o ponowne zaświadczenia czy zostawić te które są :|
Ewcia85
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 12:38
Zajmuję się:

Napisano: 28 sie 2023, 14:47

inspektorr pisze:
28 sie 2023, 14:12
w nowym rozporządzeniu 7 lipca 2023 r. w § 4 pkt 9 jest zapis że zaświdczenie komornika ma zawierać datę wszczęcia egzekucji. Jak dotego podchodzicie w nowym okresie bo wikszość komorników wydaje zaświadczenia bez tego punktu ?
U mnie komornik chyba się zorientował w sprawie i część zaświadczeń od mam już z tą informacją.
KROPUNIA
Stażysta
Od: 18 paź 2020, 13:04
Zajmuję się: FA od 29.06.2020r.

Napisano: 29 sie 2023, 11:39

Ja również mam kilka zaświadczeń bez tej informacji. I tutaj pojawia się dylemat, pisać o ponowne zaświadczenie?
bialymis20
Stażysta

Napisano: 31 sie 2023, 8:27

ja zadzwoniłam żeby mi poprawił, jak się będzie ociągał to będę pisała o nowe
Te resa
Referent
Od: 15 mar 2019, 9:51
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 31 sie 2023, 9:06

U mnie jedni komornicy piszą natomiast inni nie... zadzwoniłam do nich i poprosiłam o poprawę tych zaświadczeń
kati77
Stażysta
Od: 23 mar 2023, 10:45
Zajmuję się: Referent ds.FA,KDR,dodatki mieszkaniowe

Napisano: 31 sie 2023, 9:22

Dziękuję, chyba też spróbuję to wyjaśnić telefonicznie.
Choć zgodnie z art. 15 ust. 4 pkt 3 lit. a " zaświadczenie organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne albo oświadczenie stwierdzające bezskuteczność egzekucji". Zaświadczenie już mam może wystarczyło by dołożyć oświadczenie wierzycielki.
bialymis20
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x