Zaświadczenie z OPS o sytuacji dochodowej i majątkowej nie istnieje? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 20 paź 2019, 18:02

Dzień dobry.

W roku 2018 matka pobierała świadczenia z OPS, gdzie ja byłem wliczony w rodzinę tj. matka wnioskowała o świadczenia, a ja się tam podpisywałem jako członek rodziny.

Zaświadczenie z OPS o sytuacji dochodowej i majątkowej swojej i swojej rodziny musi być (w moim przypadku tj. dochód poniżej ~500 złotych/osoba) dołączone do wniosku o stypendium socjalne.

Zgłosiłem się do OPS o wyżej wymienione zaświadczenie. OPS stwierdził, że nie wydaje takich zaświadczeń (??), ale mogą mi wydać zaświadczenie o pobieraniu lub o niepobieraniu świadczeń z OPS.

W związku z tym matka poprosiła o zaświadczenie o pobieraniu świadczeń z OPS w roku 2018, a ja poprosiłem o zaświadczenie o niepobieraniu świadczeń z OPS w roku 2018.
(Inaczej się nie dało, tj. to matka, a nie ja, w roku 2018 wnioskowała o świadczenia z OPS ze mną w rodzinie. OPS odmówił żebym ja otrzymał zaświadczenie również o pobieraniu, gdyż to matka wnioskowała o świadczenia)

W skrócie zaświadczenie matki mówiło mniej więcej: matka wraz z synem w rodzinie korzystała z OPS w 2018 i otrzymała ... złotych. (oczywiście formalniej)

Natomiast moje zaświadczenie mówiło mniej więcej: syn nie korzystał z OPS w 2018.

Powyższe zaświadczenia dołączyłem do wniosku o stypendium socjalne kilkanaście dni temu.

Teraz otrzymałem list z uczelni wzywający do dostarczenia zaświadczenia z OPS o sytuacji dochodowej i majątkowej swojej i swojej rodziny...

Do dziekanatu żeby to wyjaśnić najszybciej będę mógł się skierować za kilka dni, dlatego może tutaj ktoś doradzi i spróbuje zgadnąć o co tutaj chodzi...

Czy zaświadczenie z OPS powinno być tylko za poprzedni rok kalendarzowy? Ani ustawa Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce, ani regulamin świadczeń z uczelni tego nie mówi.

Czy ktoś może spróbować zgadnąć dlaczego poproszono mnie o dostarczenie zaświadczenia z OPS na uczelnie, mimo, że je wcześniej dostarczyłem?

Dziękuję
avertk
Praktykant
Od: 28 lip 2019, 17:21
Zajmuję się: Studiuję

Napisano: 21 paź 2019, 8:08

Od pracowników socjalnych zaświadczenie potrzebujesz, ale jeżeli nie korzystaliście z pomocy społecznej (nie zasiłków rodzinnych) to takiego zaświadczenia nie dostaniesz, co najwyżej informację, że na potrzeby uzyskania stypendium nie przeprowadza się wywiadu.
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x