Kobieta, rozwódka złożyła wniosek o ZR, do składu rodziny wpisała 2 dzieci, na które ma zasądzone alimenty i na nie wnioskuje o zasiłek rodzinny. jestem z małej gminy i wiem, że Pani ma jeszcze jedno dziecko z konkubentem, którego nie wpisuje do składu rodziny, twierdząc, że dziecko jest z konkubentem a ona jest z 2 dzieci z poprzedniego związku. Oczywiście nie wpisuje bo konkubent pracuje i przekroczy dochód.Czy w takiej sytuacji mogę przyznać jej ZR?
Jak konkubent z dzieckiem mieszkają osobno, to nie wpisuje ich do składu rodziny.
Jak mieszkają wszyscy razem to trzeba wezwać do poprawienia i uzupełnienia wniosku.
Nie bardzo można "zmusić" Panią do wpisania dziecka do składu rodziny, tu bym była ostrożna (to nie pomoc społeczna i wspólne gospodarowanie czy coś takiego).
Wnioskodawca w rodzinnym sam określa skład rodziny i uwzględnia "dzieci na swoim utrzymaniu" zgodnie z definicją "... oraz pozostające na utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25 roku życia..." Może to dziecko nie jest na utrzymaniu pani....... tylko konkubenta
Pani jest dobrze doszkolona, powiedziała mi prosto w oczy, że w dużym mieście nikt by nie dochodził, czy ma inne dziecko czy nie, przyjęto by wniosek i wypłacono.
Ciekawe czy do wniosku o świadczenie wychowawcze w ZUS wnioskowała na to dziecko. Może by ZUS zapytać? Bo tam jest warunek zamieszkiwania dziecka z rodzicem, żeby otrzymać SW.