W trakcie jak przyjmowałam wniosek na SZO na nowy okres (składa żona) wyszło, że mąż pracował w latach wcześniejszych (dzięki wydrukowi z empatii) a dokładniej w 2013,2014 i 2015. W tych latach co pracował pobierali zasiłki rodzinne, teraz tylko SZO. Spojrzałam w dokumenty i wyszło, że zataili tą pracę (przed empatią składali oświadczenia). Powznawiałam postępowania, wezwałam do wyjaśnień, powysyłałam pisma. Okazuje się, że dochody z pracy nie zostały rozliczone (empatia wskazuje tylko to co wykazał na oświadczeniach czyli rentę), ale poprzynosił mi świadectwa pracy i pity 11 za tamte lata. Stwierdziłam, że się nie rozliczył z wszystkich pitów, więc wysłałam zapytanie do US czy Pan rozliczył się z dochodu od tego płatnika (danego pracodawcy). US odpisał, że nie posiadają informacji o dochodach (pitów) od tego pracodawcy. Wychodzi na to, że pracodawca nie przekazał ich do urzędu skarbowego.
Mój problem polega na tym, że nie wiem co zrobić dalej z tymi postępowaniami. Mam oświadczenia o dochodach i wydruki z empati (te same kwoty z dochodu tylko z renty na ok. 11 tyś) oraz pity 11 na dochód 25 tyś. Czy ustalając na nowo prawo do świadczeń mam uwzględnić to co jest w oświadczeniach i empatii i całkowicie zignorować Pity, które okazały się nierozliczone oraz brak ich w US? Czy mam uwzględnić te pity i doliczyć te 25 tyś. do dochodu?
Dodam, że tam gdzie był dochód uzyskany (mam zaświadczenia za drugi miesiąc) czyli rok bazowy był ok porobiłam już nienależnie pobrane. Problem mam tylko tam gdzie praca występowała w roku bazowym.