Zawiadomienie a wymogi Policji - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 13 gru 2017, 9:15

Przyszła mi taka informacja z Policji:
- zawiadomienia należy przesyłać jeśli istnieje faktyczna podstawa do ich złożenia. Należy dołączyć: kserokopię wszystkich decyzji przyznających świadczenia z funduszu alimentacyjnego - od początku wypłacania świadczeń
-kserokopię informacji uzyskanych z PUP (za okres jak wyżej)
- kserokopię informacji od komornika sądowego o przebiegu egzekucji ( za okres jak wyżej)
Powiedzcie, czy oni oszaleli, od 2008 roku wszystko mamy im kserować - przecież większość dokumentów jest w archiwum. Powiedzcie co przesyłaliście wraz z zawiadomieniem?
brakpomysłu
Stażysta
Od: 06 kwie 2017, 11:38
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 13 gru 2017, 9:28

ja wysłałam zawiadomienie
+ kopia bieżącej decyzji fa i sr,
+ kopia zaświadczenia o bezskuteczności od komornika na ten okres,
+ kopia aktualnego wyroku zasądzającego alimenty

Podczas przesłuchania na komendzie nie miałam czasu się przygotować za bardzo, więc zrobiłam sobie tylko wydruki z systemu sygnity - karta świadczeń-tabela, stan zadłużenia dłużnika na dany dzień i kartę wpłat dłużnika od początku do teraz. Policja była zachwycona tymi tabelkami więc oddałam im to jako załączniki, i już nie chcieli kopii decyzji i innych dokumentów od zarania dziejów, tylko na wniosek o udostępnienie danych wypisałam im właściwie tylko takie zbiorcze podsumowanie tych tabelek i mówili że wystarczy.

Resztę danych z pup, zus, komornika policja sama sobie zdobywa.
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Napisano: 13 gru 2017, 10:14

A na jakie przepisy mogę się powołać żeby nie wysyłać im tego wszystkiego co chcą?
brakpomysłu
Stażysta

Napisano: 13 gru 2017, 12:31

anavika - Proszę wrzuć na forum jak napisałaś to zawiadomienie...
brakpomysłu
Stażysta

Napisano: 13 gru 2017, 15:21

ja wzorowałam na tych wzorach wrzucanych na forum, przede wszystkim na tym:

https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=45&t=207254080

ale właśnie jestem w trakcie pisania kolejnego zawiadomienia i wpisuje im jeszcze co od kiedy jest pobrane na które dziecko i dołączę wydruk, a do dłużnika wpiszę stan zadłużenia na dzień ... i wpłaty i też podepnę wydruki, zastanawiam się też nad umieszczeniem zdania, że ośrodek już wszystko co wie przesyła i "uprzejmie proszę o nie przeprowadzanie dowodu z zeznań pracownika" :)
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Napisano: 14 gru 2017, 9:01

Wymogi policji jak piszecie są chyba podobne w całej Polsce.
Ja natomiast uważam, że wraz z zawiadomieniem o podejrzeniu popełnieniu przestępstwa nie ma podstaw do przekazywania informacji o pobieranych świadczeniach, np. zasiłkach rodzinnych czy innych (poza FA). Takie dane tylko na wniosek policji o udostępnienie danych. :)
Włodek
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 12:27
Zajmuję się: OPS sprawy organizacyjne/RODO/kancelaria ogólna

Napisano: 14 gru 2017, 10:07

Dodam, że u nas także policja chciała wszystkie decyzje w sprawach FA od roku 2008, a nawet ZA, ale zaczęliśmy pisać że są w archiwum i trzeba na nie czekać. Po wielu perypetiach jakoś idzie dalej bez tych decyzji z lat poprzednich. :)
Włodek
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 12:27
Zajmuję się: OPS sprawy organizacyjne/RODO/kancelaria ogólna

Napisano: 14 gru 2017, 14:25

U nas policja chce jeszcze obszerną informację dotyczącą korzystania z pomocy społecznej zarówno dłużnika jak i wierzycielki. Juz samo zgromadzenie tej dokumentacji zajmuje sporo czasu, a jeszcze wzywają nas na przesłuchania :(
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 19 gru 2017, 12:30

A jak tytułujecie: Zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa czy Zawiadomienie o przyznaniu świadczeń z FA
brakpomysłu
Stażysta

Napisano: 20 gru 2017, 22:35

zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa
kinior
Referent
Od: 17 mar 2017, 9:13
Zajmuję się: kadry

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU