Zawiadomienie do prokuratury czy tylko w nowych sprawach czy - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 20 lip 2017, 7:57

Soar pisze:piszemy - jak przyznasz komuś świadczenia z funduszu alimentacyjnego po 1 czerwca i z dokumentów wynika, że zadłużenie jest powyżej 3 miesięcy to piszesz. Tak samo jak przyznasz komuś ZR i z dokumentów wynika, że jest zadłużenie dłużnika powyżej 3 miesięcy. Pracownicy socjalni tez mają obowiązek pisać (tylko nie zawiadomienie a wniosek) jak przyznają komuś ZC lub ZO.
Za to co piszesz to Ty powinienem zostać ukarany, człowieku kim Ty jesteś żeby ludziom tak mieszać w głowach, wzoru zawiadomienia nie chcesz udostępnić jak cie ludzie proszą bo zapewne takowego nie masz i nie chcesz eis osmieszyć.
Ostatnio nie było łatwo ale znalazłam na stronie sejmowej transmisje z obrad komisji sprawiedliwości, gdzie były omawiane zmiany art. 209 kk. Polecam posłuchać, jak poseł sprawozdawca przedstawił co ustawodawca ma na myśli zmieniając ten art.
NIECH NIKT TEGO "CZŁOWIEKA" vel Elmera NIE SŁUCHA, RUSZCIE SIĘ TROCHĘ....ZADZWOŃCIE DO PROKURATURY CZY COŚ....I SAMI SIĘ PRZEKONAJCIE JAK MA BYĆ BO TO WY BĘDZIECIE ZA TO ODPOWIADAĆ.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 20 lip 2017, 8:13

Wiarygodność legalnej 01 i jej interpretacji:
autor: legalna 01 » 14 cze 2017, 10:17
Szanowni państwo,
w dniu dzisiejszym otrzymałam odpowiedz Ministerstwa w sprawie składania informacji do organów ścigania przez organ właściwy wierzyciela z art. 209 kk
otóż ustawa z dnia 23 marca 2017 r. o zmianie ustawy - kodeks karny oraz ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, nie wprowadza żadnych nowych obowiązków po stronie OWW i OWD
ponadto Ministerstwo podkreśla, że w zakresie obowiązków OWW ustawa nigdy nie zawierała i nie zawiera przepisów nakładających jakiekolwiek obowiązki związane z art. 209
w wolnej chwili wrzucę skan pisma
pozdrawiam tych co się wykłócali, ze mamy takie informacje składać

Cały wątek i jej opinie:
viewtopic.php?f=45&t=207245146&hilit=in ... nisterstwa

Jej (i koleżanki RR) twarde stanowisko co do braku obowiązku wysyłania zawiadomień:
viewtopic.php?f=45&t=207245556&hilit=za ... e+art.+209

viewtopic.php?f=45&t=207243738&hilit=za ... 9&start=60

Zastanowiłbym się więc z wiarygodność innych opinii tej koleżanki
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 20 lip 2017, 10:16

Dla mnie większy sens będzie miało wysyłanie tych zawiadomień w stosunku do wyroków wydawanych po 1 czerwca 2017 r. Wybieram się na szkolenie nie wiem czy nie będę po nim jeszcze głupsza ale na pewno nie popuszczę tematu, gdyż nie do końca zgadzam się z interpretacją że mamy w ciemno, z automatu wszystkich dłużników słać do prokuratury.
Mam dłużnika, który ze względu na zaległe alimenty ma egzekucję. Kobiecie wypłacamy fundusz od marca 2017 w kwocie 300 zł, a facet regularnie zaczął płacić całość zasądzonych alimentow. I co w takiej sytuacji jak kobieta przyjdzie we wrześniu z zaświadczeniem o bezskuteczności to też mam wysłać zawiadomienie bo na zaświadczeniu będzie że ma zaległe? To jest jakieś hm....trochę się to wszystko mija z naszą ustawą. NIE TWIERDZĘ, ŻE TYCH ZAWIADOMIEŃ NIE POWINNIŚMY WYSYŁAĆ, ALE PRZECIEŻ MUSI W TYM BYĆ JAKAŚ LOGIKA I ZDROWY ROZSĄDEK TYM BARDZIEJ ŻE PRACUJEMY PRZEDE WSZYSTKIM NA USTAWIE O POMOCY OSOBOM UPRAWNIONYM DO ALIMENTÓW GDZIE DZIAŁANIA WOBEC DŁUŻNIKÓW SĄ JASNO OKREŚLONE...
aGa111
Awatar użytkownika
Referent
Od: 24 mar 2017, 10:22
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: 20 lip 2017, 10:30

czyli chcesz magiczną różdżka dzielić alimenciarzy na tych sprzed 1.06 i na tych od 01.06?
A możesz wskazać na to podstawę prawną?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 20 lip 2017, 10:34

Nie chcę żadnej magicznej różdżki, chcę po prostu być przekonana że to co robię jest 100% poprawne.
aGa111
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 20 lip 2017, 10:47

przede wszystkim PRAWO NIE DZIAŁA WSTECZ... i tylko wyroki zapadłe po 1 czerwca można rozpatrywać pod kątem ewentualnego zawiadomienia prokuratury
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 20 lip 2017, 10:54

masz tupet...
Żeby po takiej kompromitacji nie milczeć...
Tylko nie wiem czemu brniesz w następną...
Kto mówi o działaniu prawa wstecz? Czyli zgodnie z twoim rozumowaniem dłużników, którzy mają alimenty zasądzone przed 1 czerwca są nietykalni? Zapisu o ściganiu "starego" nie ma, a nowy ich nie łapie :lol:
Można zacząć dyskutować poważnie, ale w zakresie czy alimenty (FA) mają byc niepłacone przez 3 miesiące od 1 czerwca. A nie wyrok. Bądźmy poważni
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 20 lip 2017, 11:08

co do trzech miesięcy od przyznania FA zmian w naszej ustawie póki co nie ma. Czyli wychodzi że będziemy dwa razy gościa na prokuraturę słać:
1. bo z zaświadczenia będzie wynikało że 3 miesiące nie płaci = zawiadomienie do prok.
2. bo 6 miesięcy nie płaci i decyzja w mocy = wniosek do prok.

Przecież to jest Hm....
aGa111
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 20 lip 2017, 11:25

będziesz robić jedno zawiadomienie i jeden wniosek :lol:
prokuratura cię będzie chwalić.....
Tak na załatwili
de Charette