zawiadomienie do prokuratury jako OWW - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 25 lip 2017, 12:43

czy był ktos na szkoleniu z Panem Wardachem i czy mówił cos o tym ze mamy od czerwca wysyłac wnioski do prokuratury??
Ewcia85
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 12:38
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2017, 13:00

ja dostałam interpretacje z Ministerstwa od p. Tomasza Wardach w sprawie tych zawiadomień, która mówi, ze dla funduszu zmiana KK nie wprowadziła żadnych zmian ani nie nałożyła nowych obowiązków związanych z art. 209 kk
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2017, 13:04

powiedział że art. 209 paragraf 3 ( brzmi tak: Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano odpowiednie świadczenia rodzinne albo świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 1a odbywa się z urzędu.)
nie zmienił się od bardzo dawna, i żeby nie słuchać pewnego jednego gościa który jeździ po Polsce, szkoli i bzdury opowiada w związku ze zmianami KK.
Powiedział że zgodnie z art. 304 KPK w związku z art. 209 par. 3 powinniśmy ( ale nie musimy )raz w roku np. w grudniu po całej akcji związanej z nowym okresem, zrobić listę dłużników (tam gdzie przyznaliśmy świadczenie i wysłać do pierwszej lepszej prokuratury ( czyli pewnie ze względu na właściwość miejscową popełnienia przestępstwa - OWW gdzie wydano decyzję)
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2017, 13:20

ja już pewnego jednego typa/gościa od dawna nie słucham, po ta są radcy prawni, którzy odpowiadają za swoje opinie (ustawa o adwokaturze eis kłania, ponadto dla mnie interpretacja ministerstwa na piśmie ma większe znaczenie niż ... pogląd jakiegoś gościa :lol:

Opinia prawna — pomocniczy materiał analityczny związany z praktycznymi problemami prawnymi dotyczącymi jednostkowej sprawy lub konkretnego przypadku. Zazwyczaj sporządzany jest na zamówienie przez wykwalifikowanego prawnika, najczęściej adwokata lub radcę prawnego. W zależności od specyfiki i złożoności przedmiotu opinii może być ona mniej lub bardziej obszerna i kompleksowa, może w szczególności obejmować wiele dziedzin prawa, odnosić się do norm, orzecznictwa oraz doktryny i teorii prawa.Opinie mają na celu m.in. wyjaśnianie problemów prawnych, proponowanie rozwiązań, w tym też wariantowych.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2017, 14:12

A dlaczego np. w grudniu wszystkich? a nie np. po wydaniu decyzji....?
Przecież jak wyślemy ich w grudniu to za chwilę znowu trzeba będzie słać wniosek bo sie nie stawił, bo nie płaci bo decyzja..
aGa111
Awatar użytkownika
Referent
Od: 24 mar 2017, 10:22
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: 25 lip 2017, 14:14

Na to wychodzi, że nowelizacja KK nie nakłada na nas nowych obowiązków ale w sumie to nakłada :)
aGa111
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 25 lip 2017, 15:44

aGa111 pisze:A dlaczego np. w grudniu wszystkich? a nie np. po wydaniu decyzji....?
Przecież jak wyślemy ich w grudniu to za chwilę znowu trzeba będzie słać wniosek bo sie nie stawił, bo nie płaci bo decyzja..
tak powiedział Wardach :D
a tak na poważnie po wydaniu decyzji, ja kończę wydawać w grudniu :D
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 26 lip 2017, 8:32

Miałam na myśli o zawiadomieniach w miarę na bieżąco :) biorąc pod uwagę 304 KPK
Co poniektórzy dłużnicy będą mieć np. we wrześniu zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa bo na zaświadczeniu o bezskuteczności będą zaległości wieksze niż 3 miesiące, a za jakiś czas będą mieć wniosek do prokuratury poprzedzony postępowaniem zgodnie z ustawą o pomocy osobom uprawnionym do alimentów :)
aGa111
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 26 lip 2017, 11:46

Ja was bardzo proszę, nie słuchajcie legalnej w tym zakresie. Nie tak dawno twierdziła, że ma pismo z prokuratury, iż mamy pisać, ale tylko dla wyroków zapadłych po 1.06.
Teraz znowu wraca do starszej wersji twierdzenia. Tylko już pomału coś doczytała. Pozwala pisać, obowiązku nie ma. Prawda jest taka, że obowiązek jest, tylko konsekwencji karnych nie ma
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 26 lip 2017, 12:47

Ty Elmer, za kogo się uważasz, żebyś podważał opinie ministerstwa i prokuratury? Żal ci d...pę ściska, bo dziesiątki ludzi dostały ode mnie na maila tę opinię tylko nie ty.
Ponadto mam informację zwrotne od dziesiątek osób, co sadzą o tej opinii i o tobie, bo większość pisze do mnie maile. Zdziwił byś się co o tobie sądzą. Nie czuje się upoważniona ale z chęcią bym to udostępniła administratorowi może wtedy wywalił by cie na zbity pysk z tego forum...ale cierpliwości.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny