zawiadomienie na policję a dłużnik uchylający się - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 24 paź 2017, 12:06

Witam, którym dłużnikom wystawiacie na policję zawiadomienia o ściganiu???? Bo gdzieś tu wyczytałam, że wszystkim, a przecież ustawa mówi że dłużnikom uchylającym się, którymi są zgodnie z art.5 ust.3:
3. W przypadku gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwia przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego lub odmówił:
1) złożenia oświadczenia majątkowego,
2) zarejestrowania się w powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotny albo poszukujący pracy,
3) bez uzasadnionej przyczyny, w rozumieniu przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, wykonywania prac społecznie użytecznych, prac interwencyjnych, robót publicznych, prac na zasadach robót publicznych albo udziału w szkoleniu, stażu lub przygotowaniu zawodowym dorosłych

- organ właściwy dłużnika wszczyna postępowanie dotyczące uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.

Więc rozumiem z tego, że jeśli złożył oświadczenie, jest zarejestrowany cały czas w PUP to nie wszczynam postępowania dotyczącego uznania go za uchylającego się a co za tym idzie nie mogę złożyć wniosku o ściganie ???????????
Agniecha2
Starszy referent
Od: 22 mar 2016, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2017, 12:13

pisałam już Ci o tym
Ty mówisz o prowadzonym postępowaniu jako organ właściwy dłużnika
a cały "szum: dotyczy zmian w kodeksie karnym i zawiadomień wysyłanych przez organy własciwe wierzycieli po wydaniu decyzji na fundusz
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 24 paź 2017, 12:15

w postępowaniu wobec dłużnika jako organ właściwy dłużnika nic się nie zmieniło i jest jak piszesz
zamieszanie dotyczy art. 209 kk tzn nowelizacji przepisu
z którego wynika że organ właściwy wierzyciela ma wysyłać zawiadomienia do prokuratury po wydaniu decyzji przyznającej fundusz że dłużnik zalega 3 miesiące z alimentami
jasiak
VIP

Napisano: 24 paź 2017, 12:23

Ok, czyli jednak wysyłamy wszystkim wnioski o ściganie???????, bo art.209 par.3 zmienionego kodeksu karnego, mówi że jeżeli pokrzywdzonemu (czyli wierzycielce) przyznano świadczenie rodzinne lub FA ściganie przestępstwa odbywa się z urzędu,
Agniecha2
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2017, 12:44

ja wysyłam wszystkim którym wydałam decyzję przyznające
ale mam wątpliwość czy mamy to robi co 3 miesiące
jasiak
VIP

Napisano: 24 paź 2017, 12:55

ok dzięki:) a co do 3 miesięcy - uważam że nie, że należy tylko zgłaszać nowych jeśli mają 3-miesięczne długi, bądź informować, że ktoś spłacił i już nie ma zadłużeń, nigdzie nie pisze o zgłaszaniu co 3 miesiące, przecież jak zgłosimy raz to policja będzie prowadziła postępowanie
Agniecha2
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2017, 12:56

a możesz mi na maila podesłać wzór zawiadomienia jakim to wysyłasz, będę baaardzo wdzięczna :))) [email protected]
Agniecha2
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x