Zawiadomienie o uchylaniu - czy są przesłuchania - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 31 sty 2018, 14:06

Jak wysyłaliście do prokuratury zawiadomienia o uchylaniu to mimo wszystko później prokuratura i policja wysyłała do Was wnioski o udost. danych i/lub wzywali lub przyjeżdżali do Was w celu przesłuchania?

Pytam bo cholernie nie lubię odpowiadać na te ich wnioski gdzie wszystko co możliwe napisane jest źle (np: przychodzi wniosek z policji gdzie nie ma żadnego adresu zwrotnego a jedynie miejscowość komisariatu a tych miejscowości jest kilkanaście w całej Polsce; przychodzi wniosek a w danych osoby są dane z przykładowego wzoru wniosku).
A wisienką na torcie są policjanci którzy przeprowadzają czynności ze mną jako świadkiem. Ja rozumiem szybkie pisanie i inne czynniki ale to trochę śmiesznie zazwyczaj wygląda. Nawet ostatnio jednemu udostępniłem swój komputer celem tego że "może szybciej będzie" a ten jak zamurowany siedział patrząc się na klawiaturę* i próbując ją rozczytać, gdy mu się to udało to z pisaniem szybkim też był problem... :D

*link do klawiatury, standardowa: https://s1emagst.akamaized.net/products ... a_full.jpg
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 31 sty 2018, 14:27

U mnie jest podobnie, a najbardziej mnie wkurza ciągłe kserowanie decyzji. I oczywiście we wniosku o udost. danych - 'czy osoby korzystały z pomocy społecznej?'. Na moje pytanie w jakim okresie jest zawsze odpowiedź: ' nie wiem'
Patka1
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 9:23
Zajmuję się: FA

Napisano: 31 sty 2018, 14:29

Jak odmawiają wszczęcia to nie było przesłuchań a jedynie wnioski. Jak wszczynają to wnioski i przesłuchanie.
bella
Praktykant
Od: 21 sie 2017, 16:22
Zajmuję się: fa i inne

Napisano: 31 sty 2018, 14:43

Ech... myślałem że uniknę tych traumatycznych czynności z nimi. No ale aby paralizatorów nie było :D
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 31 sty 2018, 15:21

U mnie nie było przesłuchań, a poszły już akty oskarżenia. Jeszcze nie we wszystkich przypadkach oczywiście. Do zawiadomienia załączam: aktualną decyzje przyznającą FA, zaświadczenie komornika o bezskuteczności, saldo należności na dzień zawiadomienia i wszystkie wyroki. Te dokumenty u nas wystarczą. Przy pierwszych zawiadomieniach były wnioski o udostępnienie danych odnośnie zaliczki alimentacyjnej czy była wypłacana i jak wierzycielka wcześniej pobierała FA na dwójkę, a teraz na jedno to musiałam wyliczyć całą należność główną dla tego jednego dziecka. By nie jeździć na żadne przesłuchania itp. to do zawiadomienia dorzuciłam to:
W myśl art. 234 kodeksu karnego (tekst jednolity: Dz. U. z 2017r. poz. 2204) kto, przed organem powołanym do ścigania lub orzekania w sprawach o przestępstwo, w tym i przestępstwo skarbowe, wykroczenie, wykroczenie skarbowe lub przewinienie dyscyplinarne, fałszywie oskarża inną osobę o popełnienie tych czynów zabronionych lub przewinienia dyscyplinarnego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Zgodnie z art. 238 kodeksu karnego – kto zawiadamia o przestępstwie, lub o przestępstwie skarbowym organ powołany do ścigania wiedząc, że przestępstwa nie popełniono, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

I jest ok. Te artykuły dodałam, bo Pani z Policji powiedziała, że są potrzebne by do nich nie jeździć
Michalina26
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 mar 2017, 10:54
Zajmuję się: FA

Napisano: 01 lut 2018, 8:34

Patka1 pisze:U mnie jest podobnie, a najbardziej mnie wkurza ciągłe kserowanie decyzji. I oczywiście we wniosku o udost. danych - 'czy osoby korzystały z pomocy społecznej?'. Na moje pytanie w jakim okresie jest zawsze odpowiedź: ' nie wiem'
To jest bardzo ciekawe...., bo albo policja ma takie wytyczne odnośnie wniosków o udostępnienie danych w części "czy osoba korzystała lub korzysta z pomocy społecznej" albo nie wiem.... bo u mnie jest identycznie... :lol: :lol: :lol:
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2018, 8:44

Ja to już dawno doszedłem do wniosku że większość żartów o policji jest autentyczna...
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x