zawiadomienie o wszczęciu przy wniosku - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 14 cze 2019, 10:55

Czy jak ktoś składa wniosek o jakieś świadczenie to dajecie osobie zawiadomienie że wszczęto na wniosek strony postepowanie administracyjne w celu wydania decyzji administracyjnej w sprawie przyznania świadczenia i że ta osoba ma prawo do wglądu akt, wypowiedzenia się zgodnie z art. 10 kpa i dajcie jakiś termin na to itp. ?
gops12345
Praktykant
Od: 16 gru 2014, 15:00
Zajmuję się:

Napisano: 14 cze 2019, 11:00

nie ma takiej potrzeby
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 14 cze 2019, 13:39

Przed wydaniem decyzji masz obowiązek z art. 10 kpa powiadomić wnioskodawcę o Twoich ustaleniach w sprawie i zamiarze wydania decyzji uwzględniającej lub nieuwzględniającej jej wniosek, a wnioskodawca ma prawo wglądu w akta sprawy oraz prawo wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i co do ustaleń i zamierzeń organu. Wnioskodawca może w każdym momencie postępowania, uzupełnić dowody w sprawie.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 14 cze 2019, 13:56

Art.79a.§ 1. W postępowaniu wszczętym na żądanie strony, informując o możliwości wypowiedzenia się co do ze-branych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań, organ administracji publicznej jest obowiązany do wskazania przesłanek zależnych od strony, które nie zostały na dzień wysłania informacji spełnione lub wykazane,co może skutkować wydaniem decyzji niezgodnej z żądaniem strony. Przepisy art. 10 § 2 i 3 stosuje się.§2.W terminie wyznaczonym na wypowiedzenie się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań, strona może przedłożyć dodatkowe dowody celem wykazania spełnienia przesłanek, o których mowa w § 1
ela159
Praktykant
Od: 10 mar 2017, 12:16
Zajmuję się: SR/Sw/FA

Napisano: 14 cze 2019, 13:58

jak ma dostać odmowę to wysyłamy zawiadomienie, przy decyzji przyznającej nic takiego nie wysyłamy
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 14 cze 2019, 14:03

ela159 pisze:Art.79a.§ 1. kpa
Dziękuję za uzupełnienie mojego komentarza - nie zdążyłem go poprawić

Obowiązek wskazania stronie niespełnionych przesłanek dotyczy tylko postępowań wszczętych na żądanie strony.
• Art. 79a KPA zawiera konkretyzację obowiązku zapewnienia stronom czynnego udziału w postępowaniu. Organ zobowiązany jest nie tylko do zawiadomienia strony o tym, że może zapoznać się z materiałem dowodowym, ale powinien również dokonać na tym etapie wstępnej oceny sprawy i uwzględnić tę ocenę przy sporządzaniu informacji.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 17 cze 2019, 8:44

Krzysztof i ela159 - czyli dajecie takie zawiadomienia do wszystkich decyzji czy tylko do odmownych?
gops12345
Praktykant
Od: 16 gru 2014, 15:00
Zajmuję się:

Napisano: 17 cze 2019, 10:02

Czytaj wyżej co napisały ela159 i Alalala
Gdy decyzja miałaby być niezgodna z wnioskiem Strony, to wówczas wskazujesz w zawiadomieniu / piśmie, to co dotychczas ustaliłaś na podstawie posiadanych dowodów i dlaczego decyzja będzie dla Strony negatywna oraz informujesz o prawie wypowiedzenia się i ewentualnego dostarczenia nowych dowodów w sprawie, które mogłyby stanowić o zmianie Twojej decyzji na zgodna z wnioskiem Strony.

p.s. nie jestem pracownikiem OPS - jestem opiekunem dorosłej ON
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 17 cze 2019, 10:31

gops12345 pisze:Czy jak ktoś składa wniosek o jakieś świadczenie to dajecie osobie zawiadomienie że wszczęto na wniosek strony postepowanie administracyjne w celu wydania decyzji administracyjnej w sprawie przyznania świadczenia i że ta osoba ma prawo do wglądu akt, wypowiedzenia się zgodnie z art. 10 kpa i dajcie jakiś termin na to itp. ?
Jeśli strona składa wniosek to mamy wszczęcie postępowania na wniosek - pismo strony powoduje wszczęcie,
informujesz tylko jeśli wszczęcie następuje z urzędu
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 02 lip 2019, 13:21

Witam,
a co piszecie w zawiadomieniu o wszczęciu postępowania z urzędu w sytuacji gdy pani już nie pobiera żadnych świadczeń?? Piszecie, że to jest zawiadomienie w sprawie zasadności pobierania czy nienależnie pobranego świadczenia. Sytuacja jest o tyle skomplikowana, że dotyczy dwóch okresów zasiłkowych czyli też dwóch decyzji. Do jednego okresu mamy postanowienie sądu o odebraniu praw do dziecka a do drugiego pani powinno przynieść uzysk. Może się wypowie jakaś mądra, bardziej doświadczona głowa :D
Karollla
Stażysta
Od: 09 lip 2018, 14:14
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, Czyste Powietrze, Ochrona Danych Osobowych

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x