zgodnie z art. 14a ust 1d. ustawy o swobodzie działalności gospodarczej przedsiębiorca niezatrudniający pracowników prowadzący działalność gospodarczą przez okres co najmniej 6 miesięcy może zawiesić wykonywanie działalności gospodarczej na okres do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 5 roku życia, a w przypadku dziecka, które z powodu stanu zdrowia potwierdzonego orzeczeniem o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności wymaga osobistej opieki osoby prowadzącej działalność gospodarczą, na okres do 6 lat, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 18 roku życia.
Ja mam taki przypadek że pani zawiesiła działalność gospodarczą 30.11.2015, w między czasie podejmuje pracę od 01.07.2015r a dziecko rodzi 11.01.2016, czy można to potraktować jako zawieszenie ze względu na sprawowanie opieki nad dzieckiem. Wydaje mi się że nie ale dochód im przekracza jak wliczam działalność i uzyskany dochód z pracy więc chce mieć pewność