proszę o pomoc, prowadziłam działalność gospodarczą, że względu na konieczność opieki nad dzieckiem zawiesiłam, nie mam dochodu czy mogę się starać o 500+ na pierwsze dziecko jeśli tak to od jakiego miesiąca, zawieszenie jest od 02-04. Dziękuje za inf.
Starać sie możesz od 1 kwietnia. Jeśli to zawieszenie działalności z tyutułu osobistego sprawowania opieki nad dzieckiem małoletnim do 5 roku życia, to dochód za 2014 zostaje utracony. Ja proszę w takim przypadku oświadczenie, że zawieszenie działalności jest z tego tytułu, ze wskazaniem konkretnej daty zawieszenia dz.g. i w ZUS sprawdzam składkę zdrowotną, a właściwie jej kod. Generalnie przy zawieszeniu właśnie z tego tytułu składki zdrowotne sa finansowane z budżetu państwa. Ja bym przyznała świadczenia za faktyczną liczbę dni miesiąca po utracie dochodu, czyli od 03.04
No fakt, jest tak, że w przypadku utraty dochodu prawo do świadczenia wychowawczego następuje po pierwszym miesiącu od miesiąca, w którym nastąpiła utrata dochodu, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku. Art. 18 ust.6 u.o.p.w.dz.
podbijam temat, bo mam właśnie podobną sprawę:
Pani od 2013r. prowadzi działalność jednoosobową.
W grudniu 2017 Pani urodziła drugie dziecko i przeszła na zasiłek macierzyński. Od 01.02.2018 zawiesiła działalność gospodarczą w związku z opieką nad dzieckiem.
Jak wyliczyć dochód?
z roku bazowego z działalności utracam, bo zawieszona w związku z opieką nad dzieckiem. Ale czy z macierzyńskiego powinnam zrobić uzysk? jeśli tak to za który miesiąc?
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zawieszenie spółki z o.o . Moglibyście przybliżyć mi jakie koszta mnie czekają? jakie papiery składać i co z autem które wzięłam na firmę? Muszę te auto oddać, spłacić czy sprzedać leasing ?