zawieszenie działalności a ŚP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 06 mar 2014, 10:38

jezeli matka tylko zawiesiła działalnosć gospodarczą to mozna przyznać ŚP na dziecko ? czy musi tą działalnośc bewględnie wyrejestrować by spełnić warunki przyznania??? bo jeżeli zawieszenie wg ustawy o ŚR liczy się do utraty dochodu to chyba mozna to również zaliczyć do niepodejmowania i rezygnacji z zatrudnienia! Jak jest u was w ops-ach ?
~zac

Napisano: 06 mar 2014, 10:46

Miałam kiedyś taki przypadek ale dawno temu jeszcze do świadczenia pielęgnacyjnego, dałam odmowę i zasugerowałam odwołanie, SKO utrzymało naszą decyzję w mocy. Pozdrawiam
~Madziorka

Napisano: 06 mar 2014, 10:51

ja też miałam i pisałam zapytanie do ministerstwa, wardach odpisała ze zawieszenie wystarczy, przyznałam
~m

Napisano: 06 mar 2014, 10:59

Więc teraz sobie musisz wybrać jak to zazwyczaj bywa ;) tak czy siak ja bym dała odmowę dla mnie zawieszenie działalności nie jest jednoznaczne z rezygnacją z tego zatrudnienia.
Wedle art. 14a Ustawy z dnia 2 lipca 2004r. o swobodzie działalności gospodarczej przedsiębiorca niezatrudniający pracowników może zawiesić wykonywanie działalności gospodarczej na okres od 1 miesiąca do 24 miesięcy. W okresie zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej przedsiębiorca nie może wykonywać działalności gospodarczej i osiągać bieżących przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej, jednakże w okresie zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej przedsiębiorca:
1) ma prawo wykonywać wszelkie czynności niezbędne do zachowania lub zabezpieczenia źródła przychodów;
2) ma prawo przyjmować należności lub obowiązek regulować zobowiązania, powstałe przed datą zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej;
3) ma prawo zbywać własne środki trwałe i wyposażenie;
4) ma prawo albo obowiązek uczestniczyć w postępowaniach sądowych, postępowaniach podatkowych i administracyjnych związanych z działalnością gospodarczą wykonywaną przed zawieszeniem wykonywania działalności gospodarczej;
5) wykonuje wszelkie obowiązki nakazane przepisami prawa;
6) ma prawo osiągać przychody finansowe, także z działalności prowadzonej przed zawieszeniem wykonywania działalności gospodarczej;
~Madziorka

Napisano: 06 mar 2014, 11:16

chcesz wyroki na tak czy na nie?
~Elmer

Napisano: 06 mar 2014, 11:52

raczej na nie , poczekam na zdanie naszego sko
~zac

Napisano: 06 mar 2014, 14:32

dzięki
~zac

Napisano: 11 mar 2014, 11:41

Działalność gospodarcza to zatrudnienie lub inna praca zarobkowa, więc śp nie należy się!
~cac

Napisano: 11 mar 2014, 16:17

zwieszenie nie ale zamknięcie tak
~m

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x