zawieszenie postepowania-decyzja odmowna świadczenie pielęgancyjne COVID - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 17 kwie 2020, 11:30

powiedzcie mi czy zawieszacie postępowania jak wiecie ze bedzie decyzja odmowna na świadczenie pielęgnacyjne?

w jakiej formie to zrobic?
milenka2013
Stażysta
Od: 17 lut 2017, 8:50
Zajmuję się: SR

Napisano: 17 kwie 2020, 12:01

Ale dlaczego chcesz zawieszać postępowanie?
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 17 kwie 2020, 13:30

My też musimy zawiesić postępowanie, bo w tej specustawie mowa jest, że bieg terminu nie rozpoczyna się gdy trzeba wydać decyzję w sprawie której strona jest uprawniona do podjęcia działania, dokonania czynności albo wpływa na zakres praw i obowiązków.(art. 15zzs ust.1 pkt 6)(ust. 8 pkt.2)

Na dzień dzisiejszy to w czasie stanu epidemii możemy wydać tylko takie decyzje, które w całości uwzględniają żądanie strony . W przypadku decyzji odmownej trzeba zawiesić postępowanie, bo strona nie ma możliwości np. zapoznania się z aktami czy wypowiedzenia się co do materiału zgromadzonego w sprawie, wniesienia uwag itd.
ciacho
Praktykant
Od: 24 maja 2017, 8:23
Zajmuję się: FA/ŚW/ŚR/ŚP

Napisano: 17 kwie 2020, 15:43

ciacho pisze:
17 kwie 2020, 13:30
My też musimy zawiesić postępowanie, bo w tej specustawie mowa jest, że bieg terminu nie rozpoczyna się gdy trzeba wydać decyzję w sprawie której strona jest uprawniona do podjęcia działania, dokonania czynności albo wpływa na zakres praw i obowiązków.(art. 15zzs ust.1 pkt 6)(ust. 8 pkt.2)

Na dzień dzisiejszy to w czasie stanu epidemii możemy wydać tylko takie decyzje, które w całości uwzględniają żądanie strony . W przypadku decyzji odmownej trzeba zawiesić postępowanie, bo strona nie ma możliwości np. zapoznania się z aktami czy wypowiedzenia się co do materiału zgromadzonego w sprawie, wniesienia uwag itd.
Przeanalizujmy treść ww artykułu (art. 15zzs ust.1 pkt 6)(ust. 8 pkt.2)

Ustawa z dnia 2 marca 2020 r. o Szczególne rozwiązania związane z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz.U.2020.374)
Art. 15zzs. - [dotyczy >>> Wstrzymanie rozpoczęcia i zawieszenie biegu terminów procesowych i sądowych]
1. W okresie stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii ogłoszonego z powodu COVID bieg terminów procesowych i sądowych w:
6) postępowaniach administracyjnych,
8. ust.2) w innej sprawie, w której brak wyrażenia przez organ sprzeciwu, wydania decyzji, postanowienia albo innego rozstrzygnięcia uprawnia stronę lub uczestnika postępowania do podjęcia działania, dokonania czynności albo wpływa na zakres praw i obowiązków strony lub uczestnika postępowania,
- nie rozpoczyna się, a rozpoczęty ulega zawieszeniu na okres, o którym mowa w ust. 1.

Prawdopodobne słowa klucze podkreśliłem kreską i w mojej ocenie prawdopodobnie dotyczy sytuacji, gdy w jakiejś aktualnie prowadzonej sprawie organ nie wyda decyzji to Strona w normalnych warunkach miałaby możliwość wnieść ponaglenie, czy może nawet jakieś zażalenie, ale w warunkach pandemii jak wynika z ww artykułu, Strona nie będzie miała takiej możliwości, gdyż bieg terminu na wniesienie takiego ponaglenia lub zażalenia, nie rozpoczyna się, a ewentualnie rozpoczęty (bieg terminu) ulega zawieszeniu.

Czy dobrze zrozumiałem ten przepis ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 12 maja 2020, 14:54

jak macie wydać decyzję odmowną od której strona będzie się odwoływać to wydajecie w chwili obecnej taką decyzję czy zawieszacie postepowanie
KRM
Stażysta
Od: 22 paź 2018, 14:39
Zajmuję się: ŚW I ŚR

Napisano: 13 maja 2020, 8:16

Wydaję odmowną, ale za zgoda strony czyli w aktach mam pismo podpisane przez stronę, że zgadza się na wydanie decyzji odmownej. Na złożenie odwołania strona ma 60 dni po odwołaniu stanu epidemiologicznego- tak gdzieś czytałam...
bones
Referent
Od: 28 cze 2017, 8:36
Zajmuję się: St. specj.

Napisano: 13 maja 2020, 9:25

bones pisze:
13 maja 2020, 8:16
- tak gdzieś czytałam...
Pewnie w propozycjach do propozycji o nowelizacji propozycji ustawy o przeciwdziałaniu szkodliwemu wpływowi palenia papierosów na prawidłowy itd. itp..

Jak czytałaś gdzieś tam, w czymś tam, to należałoby zacytować tenże fragment z czegoś tam, dla poparcia swej myśli wyrażonej w komentarzu, bo za moment ktoś inny zapyta o podstawę prawną.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 13 maja 2020, 10:52

Ja mam przypadek, gdzie strona złożyła wniosek o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego wie, że będzie odmowa i będzie się chciała odwoływać.
Strona cały czas ma możliwość zapoznania się z materiałem dowodowym, gdyż Urzędy nie są zamknięte, przyjmujemy interesantów. Wiec nie rozumiem zapisu art. 15zzs ? :(

Czyli mam zawiesić postępowanie? SKO teraz nie mają posiedzeń ?
Karolin@
Starszy referent
Od: 17 sty 2019, 19:08
Zajmuję się: Śr

Napisano: 13 maja 2020, 13:13

U mnie SKO normalnie pracuje; wysyłamy odwołania, sko wydaje decyzje.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 14 maja 2020, 10:19

czyli jak strona napisze że wyraza zgode i prosi o wydanie decyzji odmownej to wtedy mogę wydać
KRM
Stażysta
Od: 22 paź 2018, 14:39
Zajmuję się: ŚW I ŚR

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x