Zawieszenie u komornika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 10 sie 2016, 13:08

Dłużnik wystąpił z wnioskiem o rozłożenie na raty zadłużenia oraz o zawieszenie postępowania egzekucyjnego u komornika. Świadczenia z fa na rzecz uprawnionego dziecka cały czas są wypłacane i już zostały złożone na nowy okres świadczeniowy.
Moje pytanie, czy w momencie gdy ja wystąpię z wnioskiem o zawieszenie tego postępowania to fundusz dalej temu dziecku będzie się należał?
Andziulka519

Napisano: 10 sie 2016, 13:11

Tak.W mojej ocenie takie zachowanie organu w stosunku do dłużnika jest prawidłowe.
Slim Fast

Napisano: 11 sie 2016, 8:27

Czyli że dalej mimo że komornik na mój wniosek zawiesi postępowanie egzekucyjne, to ja moge fa wypłacać
Andziulka519

Napisano: 11 sie 2016, 10:19

Tak.Pamiętaj przy tym,że zawiesić można na rok,po tym okresie komornik umarza postępowanie.
Slim Fast

Napisano: 11 sie 2016, 11:41

Slim Fast pisze:Tak.Pamiętaj przy tym,że zawiesić można na rok,po tym okresie komornik umarza postępowanie.
ni koniecznie tylko na rok...ja mam takiego dłuznika co siedzi w ZK pisał podanie o zawieszenie postępowania i przychyliliśmy sie do jego wniosku. Napisałam pismo do komornika o zawieszenie na czas pobytu w ZK, trwa to juz jakieś 3 lata, niedługo ma wyjść i komornik nic nie umorzył tyle tylko ze dłuznik nie ma dodatkowych kosztów komorniczych do płacenia.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2016, 11:52

Nie lubię jak się mnie poprawia gdy ktoś nie ma pojęcia o prawie.
Przepis artykułu 823 k.p.c. stanowi: „ Postępowanie egzekucyjne umarza się z mocy samego prawa, jeżeli wierzyciel w ciągu roku nie dokonał czynności potrzebnej do dalszego prowadzenia postępowania lub nie zażądał podjęcia zawieszonego postępowania. Termin powyższy biegnie od dnia dokonania ostatniej czynności egzekucyjnej, a w razie zawieszenia postępowania - od ustania przyczyny zawieszenia.”
Slim Fast

Napisano: 11 sie 2016, 11:55

Slim Fast pisze:Nie lubię jak się mnie poprawia gdy ktoś nie ma pojęcia o prawie.
Przepis artykułu 823 k.p.c. stanowi: „ Postępowanie egzekucyjne umarza się z mocy samego prawa, jeżeli wierzyciel w ciągu roku nie dokonał czynności potrzebnej do dalszego prowadzenia postępowania lub nie zażądał podjęcia zawieszonego postępowania. Termin powyższy biegnie od dnia dokonania ostatniej czynności egzekucyjnej, a w razie zawieszenia postępowania - od ustania przyczyny zawieszenia.”
widze, że należysz do tych osób co pozjadały wszystkie rozumy...czytam twoje inne wypowiedzi i wybacz ale daleko Ci do wiedzy o prawie :lol:
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2016, 12:01

Tobie chyba też pisząc w innym poście, że trzeba podpisać umowę z BIG-ami.
DorkaB

Napisano: 11 sie 2016, 12:03

Oczywiście szanuję Twoja wiedzę.Nie rychło Ci jednak do korygowania mojej.
Możesz próbować.Masz na tyle odwagi?
Slim Fast

Napisano: 11 sie 2016, 12:05

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się: