Witam, podopieczny otrzymywał zasiłek stały z uwagi na to że przebywał w ZK miał wstrzymany zasiełk. Co dalej z tym zasiłkiem jesli jest juz na wolności? Jak wygląda procedura "odwieszenia" zasiłku? Dodatkowo jest jeszcze jeden problem gdyż zasiłek był zawieszony tylko do końca marca tak jak była informacja z ZK, jest czerwiec... POMOCY!!!!!
wg mnie jak podopieczny jest w ZK to zasiłek stały zostaje uchylony, jak wychodzi i nadal mu sie należy to normalnie na wniosek mu się przyznaje. nie rozumiem troche tego ze zasiłek był zawieszony?
W usp nie ma czegoś takiego jak wstrzymanie lub zawieszenie świadczenia w kontekście art. 13 ust. 1, tj. świadczeniobiorcy odbywającego karę pozbawienia wolności. "Zawieszenie" odnosi się do świadczeniobiorcy tymczasowo aresztowanego (ust. 2 tegoż art.), a "wstrzymanie" w odniesieniu do art. 11 ust. 2. Z chwilą umieszczenia klienta w ZK należy wystosować zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie uchylenia decyzji przyznającej dane świadczenie, a następnie uchylić decyzję. Ewentualne ponowne przyznanie świadczenia następuje po wszczęciu postępowania na wniosek klienta. Jeżeli decyzja nie była uchylona po umieszczeniu w ZK, nastąpiło naruszenie przepisów ups.
A jak ma zasiłek stały przyznany i przebywa w zakładzie karnym od 15 maja to uchylam decyzję z dniem 15 maja i wypłacam mu za 14 dni?
a drugie pytanie ops mówi że na wywiad mam długo czekać czy mogę uchylić decyzję bez wywiadu?
za maj należy mu się za 14 dni, ale maj to chyba już został wypłacony? zależy kiedy wpłynęło zawiadomienie ze przebywa w ZK? uchyla sie od 15 maja na wszczęcie, są ośrodki które praktykują bez wywiadu tylko na podstawie zaświadczenia z ZK, bo wywiad w tej sytuacji nic nie wnosi