zbieg świadczeń - proszę o podpowiedź - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 21 wrz 2015, 10:32

Chłopak w związku z nagłym pogorszeniem się stanu zdrowia miał przyznany zasiłek stały od 01.06.2014 r. do dnia dzisiejszego, jednocześnie złożył dokumenty w ZUS - Wydział Realizacji Umów Międzynarodowych w Warszawie, informując że pobiera zasiłek stały w OPS. W dniu dziesiejszym otrzymałam pismo z ZUS , że przyznano naszemu chłopakowi prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy od 1.06.2014 r. i proszą o podanie kwoty i nr konta na który należy przekazać powstałą nadpłatę.
W związku z powyższym ,że taka sytuacja u mnie jest po raz pierwszy proszę o podpowiedź jak to wszystko załatwić po kolei w papierach, żeby było w porządku. Tj. jakie decyzje mają być ,kwoty za 2014 r. to musimy chyba przekazć do budżetu państwa , a za 2015 r. to na rachunek gminy ? Odsetek to chyba nie ma w świadczeniach z pomocy społ.?
m-ka

Napisano: 21 wrz 2015, 14:24

U nas robimy to w następujący sposób: gops zaświadcza że panu.... decyzją nr z dnia przyznano świadczenie z pomocy społecznej w formie zasiłku stałego w następujących
kwotach za każdy miesiąc musisz podać kwotę jaką otrzymywał np : od 01.06.2014 do 30.06.2014 wypłacono zasiłek stały w kwocie......zł i następne miesiące potem podsumowanie łączna kwota wypłaconych zasiłków w okresie od 01.06.2014 do np.31.08.2015 wyniosła.......zł
refundację prosimy przekazać na nr konta podajesz konto gops.księgowa powinna wiedzieć że tą refundację za 2014 należy zwrócić do do urzędu wojewódzkiego wydział polityki społecznej z opisem zwrot zasiłku stałego za 2014 ( może się upewnić w waszym wydziale polityki społecznej) nie wiem jak z rokiem 2015 od tego jest księgowy. Zus od nas nie żąda decyzji
nORA2

Napisano: 22 wrz 2015, 8:57

Ja do ZUS-u wysłałam wyliczenie ile mają zwrócić , tylko mnie intresuje jak to ma wyglądać w papierach tj. uchylenie decyzji , zmiana czasookresu czy jaka inna decyzja , jak to zakończyć ,żeby wszystko się zgadzało i nikt mi nie zarzucił z kontrulujących.
m-ka

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem