zdo - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 21 sty 2015, 9:10

Dostałam aktualizację wywiadu z sąsiedniej gminy, sporządzony jest z osobą nad którą sprawowana jest opieka. W którym stwierdzono że owszem córka sprawuje opiekę należycie, przyjeżdża do matki 1 lub 2 razy w tygodniu. I co zrobić?
MTs
Stażysta
Od: 07 sty 2015, 12:03
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2015, 9:59

A nic . Takie mamy przepisy, które w rzeczywistości słuzą cwaniakom i kombinatorom, ale nie osobom uczciwie sprawującym opiekę każdego dnia nad osobami całkowicie niesamodzielnymi.
m&m

Napisano: 21 sty 2015, 12:31

Zastanawiam się kiedy jest ta granica ile czasu należy sprawować opiekę- czy jak za pół roku dostanę wywiad z adnotacja - raz w miesiącu to też nic ?
MTs
Stażysta
Od: 07 sty 2015, 12:03
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2015, 14:29

MTs pisze:Zastanawiam się kiedy jest ta granica ile czasu należy sprawować opiekę- czy jak za pół roku dostanę wywiad z adnotacja - raz w miesiącu to też nic ?
TYM PRZYPADKU CHODZI O SZO ALE W ZASADZIE TAKIE KOMBINACJE SĄ BEZ RÓŻNICY

Postautor: Cwaniak » 12 sty 2015, 22:50
Możesz tylko zamelduj się u brata.Moja niepełnosprawna babcia mieszka pod Poznaniem a ja w Hamburgu.Przyjeżdżam do niej raz w miesiącu na trzy dni podjeść sobie pysznych obiadków.Następnie wracam do pracy w Niemczech,a specjalny zasiłek opiekuńczy wpływa mi na konto.Czasami babcię odwiedza również ciocia ,żeby trochę jej posprzątać i poplotkować.Ja jej za to odpalam 150zł na miesiąc.I tak się kręci interes.
MOPS ŁÓDŹ

Napisano: 21 sty 2015, 15:32

Tym to sie nie ma co kierować, bo najprawdopodobniej ktos napisał do dla kawału. Jezeli rzeczywiscie by tak robił, to na pewno nie chwalił by sie tym tak publicznie i jeszcze na takim forum.
Ale nie zmienia to faktu,że do takich sytuacji albo im podobnych moze dochodzic, tym bardziej w przypadkach, gdy mają samodzielnych, w miarę samodzielnych podopiecznych i ma kto te opiekę za nich sprawować.
m&m

Napisano: 22 sty 2015, 10:29

MTs pisze:Dostałam aktualizację wywiadu z sąsiedniej gminy, sporządzony jest z osobą nad którą sprawowana jest opieka. W którym stwierdzono że owszem córka sprawuje opiekę należycie, przyjeżdża do matki 1 lub 2 razy w tygodniu. I co zrobić?
Wiadomo że ZDO jest podzielne i przysługuje okoł 17zł dziennie.Zapłać więc za dni w których córka sprawuje opiekę.Jeden raz w tygodniu =cztery razy w miesiącu=64zł :P
Andrea

Napisano: 22 sty 2015, 11:18

Już nie wiem czy jaja sobie robicie, czy co? Przecież nie jesteśmy bezbronni.
Zawiadomienie o wszczęciu postępowania, wezwanie strony do złożenia wyjanień na okoliczność sprawowania opieki, uchylenie ZDO z uwagi na fakt, że tak sprawowana opieka nie uniemożliwia podjęcia zatrudnienia, wobec czego strona przestała spełniać przesłanki do ZDO.
W toku postępowania trzeba ustalić od kiedy tak wygląda sytuacja, bo zakładam, że w poprzednim wywiadzie strona sprawowała opiekę w szerszym wymiarze i zakresie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2015, 11:44

Jaja to sobie robi rząd tworząc od początku takie buble.Jakby tak dobrze prześwietlić opiekunów dorosłych i dzieci jak się ,,troszczą" o swoich podopiecznych i jakiej faktycznej opieki oni wymagają(czy stałej czy tylko dorywczej), to by się okazało że co najmniej w połowie przypadków trzeba by wszczynać postępowania.A jest bardzo proste lekarstwo żeby uzdrowić cały system-SKALA NIESAMODZIELNOŚCI.
1200,520 a może nic

Napisano: 22 sty 2015, 12:06

1200,520 a może nic pisze:Jaja to sobie robi rząd tworząc od początku takie buble.Jakby tak dobrze prześwietlić opiekunów dorosłych i dzieci jak się ,,troszczą" o swoich podopiecznych i jakiej faktycznej opieki oni wymagają(czy stałej czy tylko dorywczej), to by się okazało że co najmniej w połowie przypadków trzeba by wszczynać postępowania.A jest bardzo proste lekarstwo żeby uzdrowić cały system-SKALA NIESAMODZIELNOŚCI.
Sytuacja opiekunów niepełnosprawnych osób zależnych jest nie do pozazdroszczenia. Owszem, jeśli idzie o naciągaczy i kombinatorów, zawsze znajdzie się pewien odsetek ludzi chcących znaleźć lukę w prawie i ją wykorzystać. Natomiast skala problemu zależy w dużej mierze od zachowania nas, organów wydających decyzję.
Natomiast zgadzam się w pełnej rozciągłości, skala jest dobrym pomysłem.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2015, 12:09

Ze skalą to racja,gdyż przepisy są absurdale przytoczę przykład:
Świadczenie pielęgnacyjne w wysokości 1200zł może pobierać osoba ze znacznym stopniem niepełnosprawności opiekująca się 30letnim dorosłym dzieckiem,bo zdaniem ustawodawcy pomimo że jest niezdolna do samodzielnej egzystencji jest w stanie sprawować opiekę.
Natomiast ZDO w wysokości 520zł opiekunowi ze znacznym stopniem niepełnosprawności opiekującym się również 30latkiem już się nie należy,gdyż zadaniem ustawodawcy nie jest zdolny prowadzić opieki.
O innych paradoksach - głównie możliwościach nadużyć przykładów już było bardzo wiele.
.Martusia

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x