ZDO a jaki wywiad po zmianie przepisów - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 07 wrz 2016, 13:44

Zgodnie z art. 107 ust.1a.o pomocy społeeczznej Rodzinny wywiad środowiskowy przeprowadza się również na podstawie:
1) art. 23 ust. 4aa ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych u osoby ubiegającej się o świadczenie pielęgnacyjne lub osoby pobierającej to świadczenie w celu weryfikacji wątpliwości dotyczących okoliczności związanej z niepodejmowaniem lub rezygnacją z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej oraz sprawowaniem faktycznej opieki nad osobą, na którą ubiega się lub pobiera świadczenie pielęgnacyjne;
2) art. 23 ust. 4e i 4f ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych u osoby ubiegającej się o specjalny zasiłek opiekuńczy lub osoby pobierającej to świadczenie w celu weryfikacji okoliczności dotyczących spełniania warunku niepodejmowania lub rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej oraz sprawowania faktycznej opieki nad osobą, na którą ubiega się lub pobiera specjalny zasiłek opiekuńczy;
3) art. 15 ustawy z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci u osoby ubiegającej się o świadczenie wychowawcze lub osoby pobierającej to świadczenie w celu weryfikacji wątpliwości dotyczących sprawowania opieki nad dzieckiem, wydatkowania świadczenia wychowawczego niezgodnie z celem lub marnotrawienia świadczenia wychowawczego.

w powyższych uregulowaniach nie ma mowy o wywiadzie u ZDO - czyli pomocy na podstawie USTAWY z dnia 4 kwietnia 2014 r.o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów
czy w związku z tym należy przeprowadzać wywiady te na drukach z pomocy społecznej- czyli tzw. jedynki i czwórki?
jakie wywiady sporządzacie w takich przypadkach
w nowym rozporządzeniu o wywiadach środowiskowych nie ma druku do ZDO
bombka

Napisano: 20 wrz 2016, 13:37

czy ktoś właśnie się nad tym zastanawiał bo ja też mam ten problem jaki wywiad do ZDO.
1796

Napisano: 20 wrz 2016, 14:32

NAPRAWDĘ NIKT NIE WIE??????????????
1796

Napisano: 08 maja 2017, 14:48

gdzie przeprowadza się ten wywiad? w miejsku zamieszkania osoby opiekującej się, czy osoby wymagającej opieki?
kontolanik
Stażysta
Od: 08 mar 2017, 14:45
Zajmuję się: ŚR/SW/FA

Napisano: 08 maja 2017, 14:53

jak czegos nie ma w ustawie o zdo to trzeba siagac po przepisy regulujace swiadczenie pielegnacyjne...skoro nie wiadomo jaki wywiad zrobic do zdo to trzeba poptrzec jaki nalezy robic w przypadku swiadczenia pielegnacyjnego i zrobic taki sam:) jak dla mnie,zeby potwierdzic czy opieka jest sprawowana to trzeba taki wywiad sporzadzic w miejscu sprawowania opieki z osoba sprawujaca opieke :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2017, 14:57

Wywiad przeprowadza się w miejscu sprawowania opieki.
Ja dostaję od prac. socjalnych - do SZO- cz.VIII a do ZDO-cz. IX .... Ustalenia szefa-nie wnikam.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 08 maja 2017, 14:58

na logikę się z Tobą zgadzam. ale co wynika z tego?
2) art. 23 ust. 4e i 4f ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych u osoby ubiegającej się o specjalny zasiłek opiekuńczy lub osoby pobierającej to świadczenie w celu weryfikacji okoliczności dotyczących spełniania warunku niepodejmowania lub rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej oraz sprawowania faktycznej opieki nad osobą, na którą ubiega się lub pobiera specjalny zasiłek opiekuńczy;

u osoby? czyli w miejscu jej zamieszkania? nie jest napisane "z osobą", tylko "u osoby"
kontolanik
Stażysta
Od: 08 mar 2017, 14:45
Zajmuję się: ŚR/SW/FA

Napisano: 08 maja 2017, 15:20

no ciekawa jestem jak mozna zweryfikowac te opieke w miejscu, w ktorym nie jest sprawowana;-)
no ale z takim sformulowaniem pewnie mozna sie klocic i robic wywiad u osoby otrzymujacej SZo czy SP..ale w przypadku zdo to juz jasno jest okreslone w samej ustawie o zdo,ze wywiad ma byc przeprowadzony w miejscu sprawowania opieki
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2017, 9:05

U mnie pracownik przeprowadza IV (aktualizację). Zgodnie z art. 7 ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów.
Zocha1
Praktykant
Od: 21 kwie 2017, 10:09
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 09 maja 2017, 9:12

Co OPS to inny wywiad do SZO, u mnie dostaję różne wywiady do SZO a nawet w grudniu dostawałem różne przy ZDO - nie wnikam, niech se dają jakie chcą, bo "mi to wszystko jedno, sztuka to sztuka".
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem