zdo czy szo z art 25 ??? POMOŻECIE? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 22 maja 2014, 9:49

Raz jeszcze przeczytałam Twój post. Przyznałas jednak Tylko za VI 2013. Moim zdaniem niesłusznie jesli nieepłnsprawnosc osoby wymagającej opieki nastapiła w wieku póxniejszym niż okreslony w art. 17 ust. 1 b U o SR
Karoosia

Napisano: 22 maja 2014, 10:07

brego77 pisze:Hej ludziska spać nie mogę przez tą moją sprawę :roll:
Powiedzcie mi kochani gdzie był zapis, że nie można w tej mojej powyższej sytuacji przyznać kobiecie spłaty tylko za czerwiec 2013 r. na podstawie art. 24 ust. 2a, czyli o tym, że jeżeli wnioskodawca złoży wniosek o świadczenie uzależnione od niepełnosprawności (złożony 03.10.2013r.) w ciągu 3 m-cy od wydania orzeczenia 917.07.2013 r.) to prawo do takiego świadczenia ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności (kobieta złożyła wniosek w powiatowym zespole ds. orzekania o niepełnosprawności w dniu 04.06.2013 r.)
Oczywiste było że nie mogę jej przyznać świadczenia pielęgnacyjnego już od lipca 2013 r. , ale gdzie był zapis że w tym przypadku nie można było skorzystać z tych 3 m-cy na wyrównanie.
POMOCY!!!
To jest źle zadane pytanie. Jaki przepis pozwalał Ci na zastosowanie nieobowiązujących w dniu rozpatrywania sprawy przepisów.
Nie było przepisu, który stanowiłby, że do świadczeń przysługujących za okres do 30.06.2013 stosuje się przepisy dotychczasowe.
Wniosek miałaś obowiązek rozpatrzyć w oparciu o przepisy obowiązujące w czasie orzekania, a stworzyłas jakąś hybrydę.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2014, 11:27

Ok, mogę się z wami zgodzić,
Tylko, że wtedy byłam u naszego prawnika z tą sprawa i powiedział mi, że skoro nie ma w ustawie zmienianej tej z grudnia 2012 r. odniesienia do tego art. 24 który mówi, że wyrównuje się w ciągu 3 m-cy to znaczy , że przepis nadal obowiązuje i mogę się na niego powołać i na ten jeden m-c przyznać co też zrobiłam.
Teraz mam problem, bo raz że kobieta będzie walczyła o zasiłek dla opiekuna (wiadomo spłata) no bo będzie się upierać, że do czerwca 2013 miała św. pielęg, a dwa mam niesłusznie wydane św. rodz. które będę musiała pewnie z własnej kieszeni oddać :cry:
I kolejny raz sprawdza się powiedzenie, że jak ma się miękkie serce, bo chciałam zrobić dobrze kobiecie, to trzeba mieć twardą dupę.
Na bieżąco muszę dać jej wniosek o SZO na mocy art. 25, czyli bez rezygnacji z zatrudnienia, ale kryterium zostaje i już wiem, że z jej dochodami będzie odmówka. No i babka się mocno wkurzy, będzie krzyk.
A co zrobić z tą decyzja z października 2013 r. pisać o stwierdzenie jej nieważności. Pisał ktoś?
brego77

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x