ZDO i wniosek kancelarii na ŚP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 13 sie 2021, 13:31

;) Pomocy!!!
Osoba pobiera ZDO poprzez kancelarię złożyła wniosek na ŚP, jaką wydajecie decyzję?
Przyznająca czy odmowa? Jestem za tym aby odmówić, kancelaria domaga się konkretnych przesłanek odmowy (nie tylko art. 17 ust. 1b bo jest wyrok TK).

Podpowiedzcie coś ... ;)
Zoja127
Praktykant
Od: 20 mar 2019, 9:41
Zajmuję się: FA

Napisano: 13 sie 2021, 13:43

Kancelaria to sobie może.. pogwizdać. Ty rozpatrujesz tak jak zwykle. Naciągają tylko nieświadomych ludzi na kasę i każą wypłacać świadczenie na swoje konto. Szlak człowieka trafia :o
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Napisano: 16 sie 2021, 10:34

Jeżeli pobiera ZDO i nie zrezygnował to nie ma prawa do pobierania innego świadczenia. Musiałby złożyć rezygnację
AniaŻ
Stażysta
Od: 01 sie 2017, 12:10
Zajmuję się: praca w SR + SW + FA + KDR

Napisano: 16 sie 2021, 11:27

WIELKA PROŚBA !!!!!
Informujcie opiekunów, że sprawę o ustalenie prawa do ŚP mogą i powinni załatwić samodzielnie lub z "Waszą pomocą".
Uświadomcie ich, że Kancelarie wykorzystują ich sytuacje i okradają (bo tak należy nazwać ich wsparcie) ich z przyznanego w przyszłości ŚP.
Twierdzę, że przyznawane kwoty świadczeń nie powinny być wypłacane innym osobom (a już na pewno nie firmom / Kancelariom) niż wskazanym we wniosku - osobom wnioskującym o świadczenie opiekunom.

Oczywiście nie wykluczam, że także niektórzy "covidowi wnioskodawcy" wykorzystują owe Kancelarie, aby osiągnąć swój cel, niekoniecznie związany z opieką.

Za moment przez nachalne, masowe i wykorzystujące sytuację działania prowadzone przez cwaniaków z kilku Kancelarii, może dojść do kolejnych, jak w roku 2012, radykalnych cięć i niekorzystnych (dla opiekunów) zmian w ustawie.

Kancelarie działają w szalonym amoku koszenia grubej i bardzo łatwej do zdobycia kasy. Kancelarii nie obchodzi los opiekunów oraz ich podopiecznych.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 16 sie 2021, 11:37

Informujemy...
Ja wożę się z taką kancelarią- w identycznej sprawie- od lutego... jeszcze nie mogę zakończyć sprawy...
- a ludzie którzy składali takie wnioski dużo później już dawno mają decyzje SKO i biorą wypłatę.

Cwaniaki- zamiast pomagać- przedłużają sprawę... chyba biorą kasę za czas prowadzenia sprawy.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 16 sie 2021, 12:04

a może by tak . . . .
art. 30 ust. 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych brzmi:
" świadczenia rodzinne wypłacone osobie innej niż osoba, która została wskazana w decyzji przyznającej świadczenia rodzinne, z przyczyn niezależnych od organu, który wydał tę decyzję. "
Numer konta na które (prawdopodobnie w wielu sprawach o SP) przelewana jest kwota SP (przelewana jest przez pierwsze kilka miesięcy) należy do Kancelarii lub danego pracownika Kancelarii, więc na pewno nie należy do osoby wskazanej w decyzji wg ww przepisu.

Wypłata świadczenia pielęgnacyjnego winna trafiać bezpośrednio do opiekuna / wnioskodawcy.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 17 sie 2021, 8:40

Krzysztof pisze:a może by tak . . . .
art. 30 ust. 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych brzmi:
" świadczenia rodzinne wypłacone osobie innej niż osoba, która została wskazana w decyzji przyznającej świadczenia rodzinne, z przyczyn niezależnych od organu, który wydał tę decyzję. "
Numer konta na które (prawdopodobnie w wielu sprawach o SP) przelewana jest kwota SP (przelewana jest przez pierwsze kilka miesięcy) należy do Kancelarii lub danego pracownika Kancelarii, więc na pewno nie należy do osoby wskazanej w decyzji wg ww przepisu.

Wypłata świadczenia pielęgnacyjnego winna trafiać bezpośrednio do opiekuna / wnioskodawcy.
W tym przypadku niestety nie jesteśmy w stanie nic zrobić, bo kancelarie się zabezpieczają. Gdy wysłałam stronie pismo informujące, że otrzyma wypłatę zgodnie z decyzją SKO i że może w każdej chwili zmienić konto, to otrzymałam kolejne pismo z podpisem strony, że pieniądze mają trafić na konto będące kontem kancelarii.
PaulinaAmela
Stażysta
Od: 30 maja 2019, 11:31
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 17 sie 2021, 14:33

Zoja127 pisze:
13 sie 2021, 13:31
;) Pomocy!!!
Osoba pobiera ZDO poprzez kancelarię złożyła wniosek na ŚP, jaką wydajecie decyzję?
Przyznająca czy odmowa? Jestem za tym aby odmówić, kancelaria domaga się konkretnych przesłanek odmowy (nie tylko art. 17 ust. 1b bo jest wyrok TK).

Podpowiedzcie coś ... ;)
Proszę odmówić na art. 17 ust. 5 pkt 1 lit b w związku z art. 27 ust. 5 pkt 5 UoŚR. Osoba nie może pobierać równoczesnie Swiadczenia piel i ZDO. W aktach sprawy musi byc oswiadczenie strony które świadczenie wybiera ZDO czy SP.
OPS-RIA
Referent
Od: 15 mar 2017, 11:25
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 17 sie 2021, 14:59

a może to jest wyjście powołać sie na ten art. 30
skoro to konto kancelarii więc nie osoby wskazanej w decyzji, a takie świadczenia to nienależnie pobrane więc nie ma możliwości wpłaty na takie konto
mają umowę z osobą niech czekają na kasę,
Just5
Stażysta
Od: 21 lut 2018, 16:54
Zajmuję się: Św

Napisano: 17 sie 2021, 19:36

My dajemy zawsze odmowę.
Możesz tez napisać, że strona powinna pierw zrezygnować z ZDO i w aktach sprawy SP powinna być dołączona decyzja uchylająca ZDO.
Miałyśmy już sprawę z kancelarią. Dodam, ze z Konina, to może ta sama :lol:
Tradycyjnie w SKO się skończyło. SKO właśnie zarzuciło, że pierw musi zrezygnować z ZDO a potem SP.
Napisz na priv, wyślę Ci coś.
Pozdrawiam :D
Eswuszka
Referent
Od: 27 kwie 2017, 10:54
Zajmuję się: świadczenia

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x