Witam, czy dobrze myślę że na podstawia art. 6 ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów mogę na nowo przyznać zdo gdy klient ma nowe orzeczenie ? stare było ważne do 30-06-2020 w lipcu przedłużyłam na covi d 19 a teraz jest nowy wniosek i nowe orzeczenie. Dziękuję.
W normalnej sytuacji powinien być wywiad przy wniosku....ale sytuacja nie jest normalna i wywiadów nie robimy ponieważ pracownicy socjalni nie chodzą w teren
Dziwne, że w sytuacji, gdy opiekunowi, który pobierał świadczenie pielęgnacyjne kończy się Orzeczenie i wraz z nowym wnioskiem o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego przedstawia nowe Orzeczenie, nie postępujecie identycznie i nie wydajecie decyzji przyznającej ponownie prawo do świadczenia, tylko wydajecie odmowę.
Przecież na legalu pobierał świadczenie, a jedynie zmienił się okres ważności Orzeczenia, więc dlaczego w przypadku ponownego wnioskowania o ZdO można wydać decyzję przyznającą zasiłek, natomiast w sytuacji ponownego wnioskowania o świadczenie wydajecie decyzję odmawiąjąc prawa do świadczenia ?