ZDO-przyznajecie rolnikom? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 19 cze 2014, 21:15

Jeśli rolnik napisał oświadczenie, że zaprzestał pracy w gosp. rolnym to przyznajecie ZDO?
I co ze składkami, dalej sobie opłaca KRUS?
olga456

Napisano: 19 cze 2014, 22:05

Musi jeszcze dostarczyć akt notarialny, że jest właścicielem ziemi, zaświadczenie od sołtysa, ze nie podbiera jajek z kurnika, zaświadczenie od proboszcza, że się wyspowiadał.
A tak be żartów to przeczytaj sobie najpierw ustawę, potem chop na forum. Nie odwrotnie.
niunia

Napisano: 20 cze 2014, 11:54

u mnie wszyscy rolnicy oswiadczajaja ze zaprzestali pracy i że w gospodarsywie nie pracuja od 1 lipca 2013 r. tym którzy przyniosa oswiadczenia, ze przekazali ziemie w nazwijmy to w ustna dzierżawe i ten poyencjalny dzierzawca tez to oswiadczy- sasiad obrabia żiemie bede dawac. to samo gdy np. mąz ma prace ale ta praca umozliwia mu prowadzenie gospodarstwa (facet jest strózem na budowie pracuje na zmiany i to nocne). Takim rolnikom daje, oswiadczenia oczywiscie pod odp. karna. Natomiast mam osoby które mieszkaja tylko z rodzicemi które zyły do tej pory i zyja nadal tylko z gospodarstwa + renta tej matki czy tego ojca no i oni mi oswiadczajaze zaprzestali i ze nie pracuja no to takim mam zamiar odmówic i niech sko sie z tym buja. Dec. odmownej wzoru niestety nie mam jeszcze.
mok

Napisano: 20 cze 2014, 13:13

na stronach mpips jest wyjaśnienie odnośnie rolników i skladek. Nie czepiajmy sie, przecież nie jesteśmy CBŚ, ustawa mówi iż wymagamy oświadczenie pod opowiedzialnością karną i nic więcej, i innej drogi dowodej nie przeiwdujepod
gonia123

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x