Zdumiewająco dziwny przypadek - mieliście coś takiego? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 19 wrz 2014, 10:14

Taka oto sytuacja:
- pewna wierzycielka pobiera FA w innej gminie X, a ja jestem tylko OWD i podejmuje działania wobec dłużnika na wniosek tejże gminy X.
- wierzycielka ta chce wystąpić do nas jeszcze z dodatkowym (tj. OWD) wnioskiem, który umożliwiłby Jej ściągnięcie samych należności wierzyciela, których Komornik Sądowy nie może ściągnąć.

Wydaje mi się, że od ściągania należności wierzyciela to jest Komornik Sądowy a nie OPS - dobrze myślę...?

PYTANIA:
1. Czy ja, jako OWD, mogę podejmować jeszcze jakieś dodatkowe działania wobec dłużnika (tylko jak te działania mają wyglądać), aby ściągać należności wierzyciela? Mieliście taki przypadek...?
Kaasiek

Napisano: 19 wrz 2014, 10:30

To jakiś absurd ! Moim zdaniem w to się nie mieszasz, bo nie masz podstaw prowadzić tego typu działania.
Mucha772

Napisano: 19 wrz 2014, 11:14

"Mucha772" - bo ja usłyszałam, że gdyby wierzycielka miała wyrok zasądzający alimenty, ale nie pobierałaby świadczeń z FA, to mogłaby się do OWD zgłosić, aby organ podjął działania wobec dłużnika, takie jakie są w naszej ustawie o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (tj. wezwanie na wywiad, itp.).

Tylko zastanawiam się, czy jak podejmuję działania już na sam wniosek OWW to czy jak mogę jeszcze cokolwiek zdziałać z dłużnikiem.

Dłużnik niestety ciągle jakoś obchodzi polskie prawo i jest bardzo dużo pieniążków winien wierzycielce - nie dziwię się, że jest zła :-(
Kaasiek

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x