zgłaszanie dłużników ZA do BIG - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 31 gru 2014, 9:42

Czy zgłaszacie do BIG dłużników z zadłużeniem zaliczki alimentacyjnej, jeżeli nie byli poinformowani o tym, że będą zgłoszeni?
Ola*

Napisano: 31 gru 2014, 9:44

a na jakiej podstawie mam ich zgłaszać?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 31 gru 2014, 9:51

Nic nie robiłam z nimi. Nie wiem czy po takim czasie mam ich o tym poinformować i następnie zgłosić do BIG? Elmer doradź, proszę!
Gość

Napisano: 31 gru 2014, 9:59

i dobrze zrobiłaś. Nic z nimi nie robisz. O ile nie zostali w międzyczasie dłużnikami z FA.
To są dwie odrębne ustawy
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 31 gru 2014, 10:04

Elmer, a jak się ma do tego art. 8a ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów? zgodnie z nim wysyłamy zadłużenie z FA i ZA.
Gość

Napisano: 31 gru 2014, 10:15

tak, ale popatrz kogo dotyczy ten art.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 31 gru 2014, 11:20

to tych dłużników ZA zostawiam tak sobie bez niczego? a Ty robisz coś z nimi? obawiam się, że ktoś mi zarzuci, że nic z nimi nie robię :?
Gość

Napisano: 31 gru 2014, 11:42

nie widzę podstaw by ich zgłaszać
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 31 gru 2014, 12:01

"tak, ale popatrz kogo dotyczy ten art."
Elmer, co masz na myśli?
Czesio

Napisano: 31 gru 2014, 12:05

Art. 8a. Organ właściwy wierzyciela przekazuje do biura informacji gospodarczej informację gospodarczą o zobowiązaniu lub zobowiązaniach dłużnika alimentacyjnego wynikających z tytułów, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1 i 2, w razie powstania zaległości za okres dłuższy niż 6 miesięcy

Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

2) bezskuteczności egzekucji - oznacza to egzekucję, w wyniku której w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie wyegzekwowano pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych; za bezskuteczną egzekucję uważa się również niemożność wszczęcia lub prowadzenia egzekucji alimentów przeciwko dłużnikowi alimentacyjnemu przebywającemu poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, w szczególności z powodu:
a) braku podstawy prawnej do pojęcia czynności zmierzających do wykonania tytułu wykonawczego w miejscu zamieszkania dłużnika,
b) braku możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą;
3) dłużniku alimentacyjnym - oznacza to osobę zobowiązaną do alimentów na podstawie tytułu wykonawczego, przeciwko której egzekucja okazała się bezskuteczna;
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x