zgłupiałam - pomóżcie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 06 mar 2014, 15:54

decyzja ops z dnia 14.11.2013r. przyznająca świadczenia rodzinne na dzieci

w lutym 2014r. przychodzi i zgłasza, że mąż od 12.11.2013r. pracuje za granica (podajac adresy zamieszkania i pracy) i podanie, ze z dniam 01.03.2014r. rezygnuje z pobierania swiadczen rodzinnych. co zrobic?

- SKO stwierdzenie niewaznosci? ale to potem jak rozstrzygniecie przyjdzie

uchylić z tym 01.03.2014r. i wyslac zapytanie czy zachodzi koordynacja?

odpisza, ze tak na pewno od tej daty albo wczesniej.

czy poprosic zeby przyszla i napisala o wstrzymanie wyplaty do czasu ustalenie + zapytanie do rops?

~a

Napisano: 06 mar 2014, 16:00

ZAPYTANIE DO ROPS

JAK BĘDZIE ODPOWIEDŹ OD KIEDY KOORDYNACJA DOPIERO DZIAŁASZ

JEŚLI TERAZ UCHYLISZ ZA JEJ ZGODĄ A KOORDYNACJA NAJPRAWDOPODOBNIEJ BĘDZIE ZACHODZIŁA PRZED WYDANIEM DEC. UCHYLAJĄCEJ TO BĘDZIESZ MUSIAŁA JĄ UNIEWAŻNIAĆ PRZEZ SKO
~AM

Napisano: 06 mar 2014, 16:01

Niech pani napisze ta Pani zapominalska, ze rezygnuje ze świadczeń od 01.03.2014 , jeśli bierze bądź będzie brała zasiłek rodzinny z zagranicy to Warszawa wcześniej czy później się o nią upomni i wtedy okaże się czy ma do zwrotu czy nie, ale to już Marszałek zadecyduje
pozdrawiam
~wiola

Napisano: 06 mar 2014, 16:04

\" - SKO stwierdzenie niewaznosci? ale to potem jak rozstrzygniecie przyjdzie

uchylić z tym 01.03.2014r. i wyslac zapytanie czy zachodzi koordynacja? \"

jak SKO stwierdzi nieważność decyzji to tak jakby decyzji nie było,
wysyłasz wniosek do z dokumentami do ROPSu
~ewalu

Napisano: 06 mar 2014, 16:06

MARSZAŁEK DECYDUJE, ALE Z CAŁYM POSTĘPOWANIEM AŻ DO PRZESŁANIA DOKUMENTÓW W CELU USTALENIA NIENALEŻNIE POBRANYCH ŚWIADCZEŃ BUJA SIĘ OPS, PO CO DOKŁADAĆ SOBIE ROBOTY ???

KOBIETA NIECH DALEJ POBIERA ALE UŚWIADOM JĄ ŻE TE ŚWIADCZENIA MOGĄ BYĆ (ALE WCALE NIE MUSZĄ) BYĆ NIENALEŻNIE POBRANE.
~AM

Napisano: 06 mar 2014, 16:08

oczywiście o stwierdzenie nieważności decyzji wysyłasz po ustaleniu czy zachodzi koordynacja
~ewalu

Napisano: 06 mar 2014, 16:16

oczywiście o stwierdzenie nieważności decyzji wysyłasz po ustaleniu czy zachodzi koordynacja

tak, tak - wiem, napisało mi się tylko inaczej

tzn. sytuacja jest taka, ze mam jej podanie o uchylenie od 01.03.2014r. + oświadczenie, ze mąż od 12.11.13 jest za granica. musze teraz dzialac wedlug tych dokumentow.

zapytanie do ropsu czy koordynacja na 100% tylko co z ta rezygnacja? uchylic jej wedlug podania od 01.03.2014 i potem po rozstrzygnieciu co?
~a

Napisano: 06 mar 2014, 16:18

no rezygnuje to jej prawo,wiec uchylasz,a potem sko stwierdzi,ze decyzja byl niewazna:) i przeslesz sprawe do ROPS - jesli opdmowia to potem beda dochodzic zwrotu tego co wyplacono do konca lutego
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2014, 16:50

a ja bym nie uchylała tylko bym zawiesiła wypłatę do czasu ustalenia przez ROPS koordynacji.
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2014, 18:39

\'bym zawiesiła wypłatę do czasu\'

Nie można \'zawiesić wypłaty do czasu\' bo takie pojęcie i działanie nie jest określone w ustawie, wypłatę świadczeń można ewentualnie wstrzymać, ale WYŁĄCZNIE w przypadkach określonych w art. 28, można też na wniosek strony uchylić bądź zmienić decyzję przyznającą świadczenie. Działasz w ramach przepisów, zawsze i wyłącznie. Nie możesz sobie wymyślać \'czynności technicznych\' żeby Ci było łatwiej.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem