Biorąc pod uwagę powyższe informacje, wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz mojego dziecka/podopiecznego (o ile dotyczy):
..........................................................................................................................................................................
(imię i nazwisko dziecka/podopiecznego)
przez Realizatora programu tj. Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie z siedzibą przy al. ................ (administrator danych) oraz przez PFRON z siedzibą w Warszawie przy Al. Jana Pawła II 13, w celach związanych z realizacją pilotażowego programu „Aktywny samorząd”, zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Zostałem(am) poinformowany(a) o prawie dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, aktualizacji, uzupełniania i usuwania.
"...w odpowiedzi na pytanie w sprawie realizacji pilotażowego programu „Aktywny samorząd”, Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych uprzejmie wyjaśnia, że z dniem 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), które stosuje się bezpośrednio. Obecnie zarówno Realizator programu, jak i Fundusz są Administratorem danych osobowych. W przypadku realizacji programu zatwierdzonego przez Radę Nadzorczą PFRON na podstawie art. 47 ustawy o rehabilitacji (…), przetwarzanie danych zgodne jest z art. 6 ust. 1 lit. b), c) i e) RODO, i w związku z tym nie jest wymagana zgoda na przetwarzanie, również z uwagi na brzmienie art. 9 ust. 2g.
Fundusz zamieścił na stronie internetowej komunikat z klauzulą informacyjną, związaną z obowiązkiem informacyjnym: https://www.pfron.org.pl/o-funduszu/rod ... u/#c318821
W najbliższym czasie Fundusz przygotuje także zmianę procedur programu w zakresie, w jakim odsyłają one do obowiązku stosowania się przez realizatorów do poprzedniej ustawy o ochronie danych osobowych."
Teraz, w czerwcu ruszyłam z Modułem I i faktycznie dałam już zmienione oświadczenia, tzn. początek bez zmian, w końcówce powołuje się na Rozporządzenie (tak, jak napisał Tomasz1981), a na drugiej stronie wpisałam klauzulę informacyjną o przetwarzaniu danych osobowych. Na razie tak to puściłam w obieg.
Zgodnie z art. 6 ust 1 i art. 9 ust. 2 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz o ile dotyczy, mojego dziecka/podopiecznego
..........................................................................................................................................................................
(imię i nazwisko dziecka/podopiecznego)
przez Realizatora programu tj. Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie ................ (administrator danych) oraz przez PFRON z siedzibą w Warszawie przy Al. Jana Pawła II 13, w celach związanych z realizacją pilotażowego programu „Aktywny samorząd".
Jednocześnie oświadczam, że zapoznałem(am) się z Klauzulą informacyjną o przetwarzaniu danych osobowych w PCPR oraz zostałem(am) poinformowany(a) o prawie dostępu do treści swoich danych, ich poprawiania, aktualizacji, uzupełniania i usuwania.
A początek mamy taki jak zawsze i do tego dołączamy klauzule