Witam, mam pytanie czy jeśli osoba u was oświadczy że uzyskała dochód wyrazi zgodę na zmianę decyzji na oświadczeniu to jak postępujecie - pełny rodzinny zmieni się na Zł za zł? Mam "zagwozdkę" po szkoleniu a tym co powiedziała nasza pani prawnik. Po szkoleniu dostałam inf. że nie powinnam stosować art. 155, art. 163 kpa bo mam przepis szczególny w naszej ustawie tj. art. 32 ust. 1, że mogę bez zgody strony podjąć działania. Co za tym idzie - papierologia wszczęcie postępowania, koszty wysyłki czas... nasza pani prawnik stwierdziła, że skoro strona przyniosła dokument wyraziła zgodę na zmianę decyzji to lepiej mieć za dużo w podstawie i wstawić ten art. 155 kpa i zostawić art. 31 ust. 1 oraz dopisać art. 32 ust. 2 . Do tej pory przy zmianach za zgodą strony pisałam tylko art. 155 kpa, art.32 ust. 2. Jak wy robicie?
ok. A jak to u was w praktyce. Przychodzi strona zgłosić uzyskanie dochodu i...
a) odbieracie oświadczenie że wyraża zgodę na zmianę decyzji? Czy może sporządzacie jakiś protokół z oświadczenia strony?
b) przyjmujecie i wszczynacie postępowanie i potem 7 dni od doręczenia decyzja uchylająca/ zmieniająca bez zgody strony
c) jak wpisujecie w podstawę prawną i uzasadnienie że strona zgodziła się na zmianę decyzji? Może jakiś wzór decyzji uchylającej i zmieniającej?
Gdy strona oświadcza, że wyraża zgodę na uchylenie i zapoznała się z materiałem dowodowym to uchylam. Szczególnie w przypadkach, gdy mam mało czasu przed wypłatą. Strona tego chce, działałam w słusznym interesie wszystkich.
Gdy mam dość czasu to wszczynam.
Wracając do sedna to posłuchaj szkolących.
Nie możesz dowolnie wybierać trybu uchylenia decyzji w przypadku przekroczenia dochodu, bo reguluje to nasza ustawa, jako przepis szczególny (art. 32.1) względem Kpa. W art. 155 masz kilka przesłanek, które muszą wystąpić razem. Jedną z nich jest jeśli nie sprzeciwiają się przepisy szczególne, a art. 32.1 mówi nam wyraźnie, co robić, gdy uległa zmianie sytuacja dochodowa.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
Rozumiem, nasza ustawa ponad wszystko, jeśli nie ma dopiero KPA. Czyli prawidłowo mogę zacząć podstawę prawną: Na podstawie art. 32 ust.1, w związku z art. 3 pkt 24 lit c, art.5 ust.1 itd.UOŚR to gdzie lepiej wpisać art. 104 KPA przed tym sformułowaniem czy za naszą ustawą?
U nas W sumie wariant B. A zgody stron mamy gdzieś, jeszcze by tego było mało jakby ktoś stwierdził, że nie wyraża zgody - i co wtedy? Tak na poważnie - zgoda strony nie jest do niczego potrzebna.