Pomóżcie, to mój pierwszy przypadek. Zasiłek pielęgnacyjny był przelewany na konto. W czerwcu zwrot zasiłku - konto zamknięte. Okazało się , że osoba uprawniona do zas,piel. zmarła w kwietniu 2014r. Wystąpiłam do banku o zwrot za maj 2014r. Bank odpisał, że pani X była współposiadaczem konta i w takich przypadkach bank nie ma obowiązku zwrotu. Nie wskazał mi również kto był współposiadaczem konta. I co dalej? Proszę o wskazówki osoby, które mają doświadczenie w tym temacie
Skontaktuj się z rodziną zamieszkującą ze zmarłym. Poinformuj że Urząd jest zmuszony skierować sprawę do sadu o bezpodstawne wzbogacenie. Sąd będzie wiedział kto pobrał zasiłek po śmierci osoby uprawnionej.
ja miałam podobną sytuację osoba zmarła i rachunek zamkniety napisałam pisemko i zwrocili, Bank chciał tylko podstawe prawna zeby dokonac zwrotu
Kierownik Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w ............. działając na podstawie zarządzenia Wójta Gminy ......... z dnia ......... r. nr ..........w sprawie udzielenia kierownikowi Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w ........ upoważnienia do prowadzenia postępowań i wydawania decyzji administracyjnych w indywidualnych sprawach z zakresu świadczeń rodzinnych oraz zgodnie z art. 55 ust. 1 pkt. 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Prawo bankowe (t.j. Dz. U. z 2012 r. poz. 1376 z późn. zm) stanowiącym, iż W przypadku śmierci posiadacza rachunku oszczędnościowego, rachunku oszczędnościowo-rozliczeniowego lub rachunku terminowej lokaty oszczędnościowej bank jest obowiązany wypłacić z tych rachunków kwotę równą wpłatom na rachunki dokonanym przez organ wypłacający świadczenie z ubezpieczenia lub zabezpieczenia społecznego albo uposażenie w stanie spoczynku, które nie przysługiwały za okres po śmierci posiadacza rachunku, wskazaną we wniosku organu wypłacającego to świadczenie lub uposażenie, skierowanym do banku wraz z podaniem numerów rachunków, na które dokonano wpłat wnosi o zwrot zasiłku pielęgnacyjnego przekazywanego na rachunek bankowy nr ........... Pani ..........., zam. ..............................., PESEL .............
W toku przeprowadzonego postępowania administracyjnego tutejszy organ ustalił, iż świadczeniobiorczyni zasiłku pielęgnacyjnego zmarła .......... r. Tutejszy organ wypłacił zasiłek pielęgnacyjny w miesiącu październiku (22.10.2013r.) oraz listopadzie (20.11.2013 r.) W myśl art. 30 ust. 2 pkt. 1 z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. 2013r., poz.1456 z późn. zm.) zasiłek pielęgnacyjny został uznany za nienależnie pobrany, ponieważ został wypłacony pomimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie prawa do świadczeń rodzinnych. Świadczenia rodzinne w tym zgodnie z art. 2 ust. 2 pkt. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych zasiłek pielęgnacyjny jest świadczeniem zabezpieczenia społecznego (patrz https://www.zus.pl/pliki/poradniki/1585_12.pdf) Zatem zgodnie z powyżej cytowanym przepisem prawnym po śmierci posiadacza rachunku zasiłek pielęgnacyjny nie przysługiwał za październik i listopad 2013 r. W związku z powyższym tutejszy organ wnosi o zwrot zasiłku pielęgnacyjnego za miesiąc październik w kwocie 153,00 zł. oraz za miesiąc listopad w kwocie 153,00 zł. na poniższy nr rachunku bankowego ....................
W toku przeprowadzonego postępowania administracyjnego tutejszy organ ustalił, iż świadczeniobiorczyni zasiłku pielęgnacyjnego zmarła .......... r. Tutejszy organ wypłacił zasiłek pielęgnacyjny w miesiącu październiku (22.10.2013r.) oraz listopadzie (20.11.2013 r.) W myśl art. 30 ust. 2 pkt. 1 z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. 2013r., poz.1456 z późn. zm.) zasiłek pielęgnacyjny został uznany za nienależnie pobrany, ponieważ został wypłacony pomimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie prawa do świadczeń rodzinnych. Świadczenia rodzinne w tym zgodnie z art. 2 ust. 2 pkt. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych zasiłek pielęgnacyjny jest świadczeniem zabezpieczenia społecznego (patrz https://www.zus.pl/pliki/poradniki/1585_12.pdf) Zatem zgodnie z powyżej cytowanym przepisem prawnym po śmierci posiadacza rachunku zasiłek pielęgnacyjny nie przysługiwał za październik i listopad 2013 r. W związku z powyższym tutejszy organ wnosi o zwrot zasiłku pielęgnacyjnego za miesiąc październik w kwocie 153,00 zł. oraz za miesiąc listopad w kwocie 153,00 zł. na poniższy nr rachunku bankowego ....................
Na jakiej podstawie Wasz organ prowadził postępowanie zakończone cudownym wydaniem decyzji stwierdzającej nienależnie pobrane świadczenie w stosunku do zmarłej osoby . Bardzo ciekawa jestem treści rozstrzygnięcia tej decyzji której nigdy nie będzie można doręczyć ( wszczęcie postępowania pomijam milczeniem ) .
A co w przypadku gdy osoba zmarła a konto było żyjącego brata. Mieliśmy od niej pisemna zgodę na przekazywanie świadczeń na to konto. Brat nas poinformował o śmierci siostry po 3 miesiącach i więcej się nie pojawił.