Słuchajcie ja mam wypłatę funduszu 21 października a dzisiaj przychodzi wierzycielka i mówi, że się dowiedziała telefonicznie, że dłużnik zmarł wczoraj albo przedwczoraj co z wypłatą za październik?
Tak czy siak za październik świadczenie jest należne. Chociaz pojawiają sie inne opinie-jak z każdą sprawą. Dla mnie termin wypłaty, określany inaczej w każdym ośrodku jest czynnościa techniczną nie mającą żadnego wpływu na prawo do świadczeń z FA za dany miesiąc- tak w skrócie.Pamiętamy,ze swiadczenia są wypłacane za miesiąc i są niepodzielne.
Co do dalszego postępowania
1. Wierzycielka sama rezygnuje z FA, dla wygody wyraża zgodę na uchylenie decyzji.
2. czekasz na akt zgonu i uchylasz prawo do FA.
mając akt zgonu wygaszasz nalezności dłużnika
"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
" Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow
przeczytałam wypowiedz ze należności wygasają z dniem śmierci dłużnika i nie można wypłacić po jego śmierci bo nie można ich umorzyć
ale to są swiadczenia należne za te dni i sam fakt ich wypłacenia po jego śmierci niczego tu nie zmienia, to tak samo jakby osoba nie pobrała za poprzedni miesiąc , dlużnik umiera w kolejnym miesiacu i co te zaległe też nie wypłacicie bo po jego śmierci ?
też mam taką sytuacje, dziś pocztą pantoflowa się dowiedziałam że dłużnik zmarł gdzieś w świecie, nie wiem co z marcem, wypłaty są 20-go ???? na domiar wszystkiego nie wiem czy wierzycielka wie o zgonie byłego małżonka, aktu zgonie nie ma narazie
a co w przypadku jeżeli dłużnik zmarł 28 stycznia 2015, wierzycielka przyniosła 13.03.2015 akt zgonu dłużnika, który z trudem zdobyła, czy świadczenie wypłacone za luty 2015 jest do zwrotu?
Jeśli dłużnik żył kilka dni w danym miesiącu (marcu) to przysługuje całe świadczenie z funduszu bo jest niepodzielne tak?
ale czy można je wypłacić po śmierci dłużnika?
wiadomo że on tego nie odda a dla wdowy przysługuje w tym samym miesiącu dodatek z tytułu samotnego wychowywania dzieci
Poza tym wypłata jest ostatniego dnia miesiąca, kiedy wiem że dłużnik nie żyje i mam akt zgonu
na podstawie którego artykułu uchylacie decyzję przyznającą FA?
bardzo proszę o pomoc bo muszę sensownie uzasadnić. Wiem że się odwoła jeśli uchylę