Zgon ZDO a uchylenie/wygaśnięcie decyzji - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 01 paź 2015, 14:55

Osoba wymagająca opieki zmarła w dniu wypłaty ZDO. Dzisiaj przyniosła akt zgonu osoby, którą się opiekowała, więc muszę zakończyć decyzję i zrobić nienależnie pobrane.

Do tej pory w takim przypadku radca wskazał robić wygaśnięcie decyzji (art.162 § 1 pkt 1 i § 3 KPA) z dniem zgonu babci, ponieważ śmierć osoby niepełnosprawnej powoduje ustanie prawa do tego zasiłku, wobec czego decyzja o jego przyznaniu staje się bezprzedmiotowa.
Od dnia obowiązuje jednak nowe brzmienie art.32 ust.1 ustawy o świadczeniach rodzinnych "Organ właściwy ... mogą bez zgody strony zmienić lub uchylić ostateczną decyzję ..... jeżeli ...... wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń."

Wobec tego mam pytanie jeśli pierwszeństwo mają przepisy o świadczeniach rodzinnych czy obecnie nie powinnam uchylić decyzji ZDO na postawie art.32 ust.1 ustawy o świadczeniach rodzinnych (powołać się na inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń), czy raczej wygasić po staremu?
KR*

Napisano: 01 paź 2015, 15:12

Uchylenie/zmiana to jak są jakieś merytoryczne przesłanki, tu jest ewidentna bezprzedmiotowość. Ale na pewno nikt Ci głowy nie urwie jak uchylisz z 32 + 163.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 02 paź 2015, 14:54

najpierw stosuje się przepisy z ustawy, a dopiero w sprawach nieuregulowanych w ... - treść art. 32 ust. 2
ODA

Napisano: 05 paź 2015, 14:58

Mam jeszcze pytanie odnośnie zwrotu za okres od 25-09-2015 r. do 30-09-2015 r. (bo zgon był dnia 24-09-2015 r. w dniu wypłaty) jaką podajecie podstawę prawną, bo jeszcze nie miałam takiego przypadku?

Osoba sprawująca opiekę akt zgonu dostarczyła dnia 01-10-2015 r., zwrotu za w/w okres do dnia 30 września br. nie dokonała, więc od 01-10-2015 r. żądam zwrotu łącznie z odsetkami. Czy dobrze myślę?

Proszę o wskazówki, sprawa pilna.
KR*

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x