Wystosowałam wniosek do ZK o przebywającym tam dłużniku ( chodziło o wskazanie okresu na jaki został dłużnik umieszczony). We wniosku wskazałam art. 22 ustawy o FA oraz 23 ustawy o ochronie danych osobowych. ZK odmówił udzielenia informacji twierdząc iż art. 22 ustawy o FA dotyczy tylko wierzycieli w zakresie potrzebnym do złożenia wniosku. Na co jeszcze się powołujecie?
rozdział 2 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów z dnia 7 września 2007 r. (Dz. U. z 2015 r., poz. 859 ze zmianami);
i art. 23 ust. 1 poz. 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2014 r. poz. 1182 z późn. zm.).
popatrz:
Art. 22. 1. Organ właściwy dłużnika i organ właściwy wierzyciela mogą gromadzić i przetwarzać, w zakresie określonym w ustawie, dane osobowe osób, o których mowa w art. 15 ust. 1, członków ich rodzin oraz dłużników alimentacyjnych i członków ich rodzin.
2. Pracodawcy, właściwe jednostki organizacyjne podległe i nadzorowane przez Ministra Obrony Narodowej, właściwe jednostki podległe ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych, Szefowi Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Szefowi Agencji Wywiadu, Szefowi Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Ministrowi Sprawiedliwości, podmioty wypłacające uposażenie osobom w stanie spoczynku lub uposażenie rodzinne, jednostki, które zawarły umowę agencyjną lub umowę zlecenia albo umowę o świadczenie usług, rolnicze spółdzielnie produkcyjne, właściwe organy finansowe, organy emerytalne lub rentowe, Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz urzędy administracji rządowej i samorządowej są obowiązani wydawać zaświadczenia niezbędne do ustalenia prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Wydawanie zaświadczeń jest wolne od opłat.
i teraz należy odpowiedzieć na pytanie:
czy wniosek z zapytaniem o długość przebywania dłużnika w ZK ma wpływ na prawo do FA?
Wg mnie nie ma. czy on będzie siedział miesiące czy 20 lat, czy będziemy o tym wiedzieć czy nie to na przyznanie FA nie ma wpływu.
Ustawa jest bublem i nie daje nam żadnych możliwości do występowania z pytaniami odnośni dłużnika (z wyjątkiem komornika). Też występuje czasami z takim zapytaniem, ale jak trafiam na odmowę to sypię głowę popiołem. To odmawiający ma rację.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
ja wysyłałam na takim wnioski i mi przysłali bez problemu -
WNIOSEK
o udzielenie informacji lub udostępnienie danych osobowych o osobie obecnie lub uprzednio pozbawionej wolności w areszcie śledczym lub zakładzie karnym 1)