Zł za zł, a orzeczenie Covid - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 02 cze 2020, 9:02

Drodzy moim przyjaciele i mądre głowy, chce się Was poradzić jak technicznie rozgryźć mój super przypadek dzięki wymyślonej genialnej zł za zł.
Otóż Pani pobierała na normalnych zasadach ZR i dodatki na córkę ( Ksz i reh, dojazd teraz i jesień i rozp roku), córka ma orzeczenie o niepełnosprawności, więc wyższe kryterium ale mieli dochód 660 zł. Orzeczenie ważne do 27.06.2020 r. bo córka kończy 16 lat. Mąż od marca podjął pracę, Pani zgłosiła dopiero w maju pod koniec miesiąca czyli po wypłatach, już wiem, że za maj będzie część nienależnie pobranego, bo dopóki mają wyższe kryterium to bd zł za zł. Teoretycznie wiem, że powinnam od tego 28 czerwca przedłużyć orzeczenie na zasadach covid ( orzeczenie z pcpru) ale tam jest ten głupi zapis, że na 60 dni od dnia odwołania stanu epidemii nie dłużej niż do dnia wydania orzeczenia. Teraz uwaga, żeby dobrze wyliczyć, kwotę zł za zł, muszę wiedzieć, czy wrzesień i październik będzie będzie przysługiwać zł ( czy wliczać część z rozp. roku i dojazdu - mamy bowiem takie interpretację z ministerstwa, że jak we wrześniu nie przysługuje zr to nie liczymy tego 100 zł do sumy przysługującej.) a skąd ja mam niby mieć pewność, czy będzie przysługiwać, czy nie jak to zależy od tego orzeczenia, a nie wiadomo przecież po 1 kiedy odwołają stan, a dwa czy ona dostanie orzeczenie o takim stopniu aby spełniać warunki, bowiem po 16 roku życia już orzekają o stopniach.) więc co byście tu zrobili aby było dobrze? i co najpierw zrobić ? przedłużyć orzeczenie z covid, czy przeliczyć kwotę zr ? czy to wszystko w jednej decyzji ? bo jak dla mnie to ta decyzja to wyjdzie jakaś ośmiornica, bo to jest wszystko zależne od siebie. zł za zł jest przecież zależna od okresu przyznania poszczególnych dodatków i zr.
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 02 cze 2020, 10:10

Nieprawda, że dodatek musi przysługiwać we wrześniu, to jest zwyczajowo przyjęte, że jest wtedy wypłacany. Wyliczasz ogólną kwotę należnego zasiłku i dodatków na dzień rozpatrywania, nie ma potrzeby się bawić we wróżkę :)
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 02 cze 2020, 11:15

ja wiem, że nie ma na to żadnego przepisu, ale jak pierwszy raz miałam taką sytuację, że tak sygnito liczyło ( że nie wliczyło , bo we wrześniu zasiłek rodzinny nie przysługiwał) to napisałam pismo z prośbą o wyjaśnienie do ministerstwa i mam pisemną odpowiedź, że program liczy dobrze.
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x