zł za zł a utrata dochodu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 23 wrz 2016, 10:18

wydana decyzja zł za zł, w czerwcu nastąpiła utrata dochodu i osoba kwalifikuje się do świadczeń w pełnej wysokości, dokumenty do utraty dochodu zostały dołączone do 500+, dlatego to umknęło. Od kiedy zmienić decyzję i czy my sami ja zmieniamy czy na wniosek strony?
Aśka

Napisano: 23 wrz 2016, 11:04

Mam podobny przypadek, tyle tylko, że wszystko przynoszone było na czas. Tez nie wiem jak wrócić do normalnych wypłat? Czy robić wszczęcie postępowania czy na jej wniosek zmienić decyzje. Pomóżcie, bo wypłaty tuż tuż
Kaja39

Napisano: 24 wrz 2016, 22:35

Ja też nie wiem jak się za to zabrać. Może już Ktoś robił?
Aśka

Napisano: 25 wrz 2016, 13:43

art. 32 ustawy o św. rodzinnych mówi, że nie trzeba zawiadomienia strony jeśli jest na jej korzyść:) ale jak wrócić do normalnych kwot to nie wiem..
niki0
Referent
Od: 09 sie 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 26 wrz 2016, 12:05

Nikt nie robił?
Aśka

Napisano: 27 wrz 2016, 20:43

?
Aśka

Napisano: 28 wrz 2016, 7:57

nam na szkoleniu mówili (p. Maziarz), że mimo iż w ustawie nie ma wprost napisane że przy utracie dochodu zmienia się wysokość świadczeń do pełnej wysokości (bo jest tylko mowa o kwotach niższych) że mamy zmieniać z urzędu, to jest na korzyść strony. Miałam ostatnio tak, że kobieta przyniosła świadectwo pracy i płacę jej w pełnej wysokości. Zdania są podzielone - jedni uważają, że na wniosek klienta a inni że sami zmieniają. My zmieniamy sami. Bo niby jak klient ma nas powiadomić że ma płacone świadczenie rodzicielskie i mu się kończy sokoro my mu wypłacamy.
My w każdym razie sami zmieniamy.
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem