wydana decyzja zł za zł, w czerwcu nastąpiła utrata dochodu i osoba kwalifikuje się do świadczeń w pełnej wysokości, dokumenty do utraty dochodu zostały dołączone do 500+, dlatego to umknęło. Od kiedy zmienić decyzję i czy my sami ja zmieniamy czy na wniosek strony?
Mam podobny przypadek, tyle tylko, że wszystko przynoszone było na czas. Tez nie wiem jak wrócić do normalnych wypłat? Czy robić wszczęcie postępowania czy na jej wniosek zmienić decyzje. Pomóżcie, bo wypłaty tuż tuż
nam na szkoleniu mówili (p. Maziarz), że mimo iż w ustawie nie ma wprost napisane że przy utracie dochodu zmienia się wysokość świadczeń do pełnej wysokości (bo jest tylko mowa o kwotach niższych) że mamy zmieniać z urzędu, to jest na korzyść strony. Miałam ostatnio tak, że kobieta przyniosła świadectwo pracy i płacę jej w pełnej wysokości. Zdania są podzielone - jedni uważają, że na wniosek klienta a inni że sami zmieniają. My zmieniamy sami. Bo niby jak klient ma nas powiadomić że ma płacone świadczenie rodzicielskie i mu się kończy sokoro my mu wypłacamy.
My w każdym razie sami zmieniamy.
„-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”