zł za zł, a utrata dochodu, od kiedy zmiana decyzji? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 mar 2016, 8:27

osoba przebywała na zasiłku chorobowym od 6.12. do 09.03., w lutym była zmiana decyzji w związku z art. 5 ust. 3. Teraz wyszło, że zasiłek chorobowy nie będzie już przedłużany, ponieważ osoba chce podjąć pracę. Od kiedy zmieniamy decyzję, zmiana będzie już w marcu, czy od kwietnia?
aśka

Napisano: 10 mar 2016, 8:50

No właśnie, tu pojawia się problem, na jakiej podstawie zmienić decyzję ze zł za zł na pełną kwotę świadczeń.
Z pełnej kwoty na zł za zł jest art. 24 ust. 7, a odwrotnie trzeba chyba wziąć oświadczenie strony (155 Kpa) o ponowne przeliczenie wysokości świadczeń od miesiąca po miesiącu, w którym nastąpiła utrata dochodu. Wg mnie art. 24 ust. 6 nie ma tu zastosowania, ponieważ mówi o prawie do świadczeń, a nie mówi nic o ich wysokości.
Wczoraj było identyczne pytanie, ale nikt się do niego nie odniósł.
vcv

Napisano: 10 mar 2016, 9:10

A mnie się wydaje, że ma zastosowanie art. 24 ust.6, gdyz mówi o utracie dochodu i po utracie dochodu prawo do śr ustalasz już na podstawie art.5 ust.1.
m&m

Napisano: 10 mar 2016, 9:28

Art. 24 ust. 7 mówi o prawie i wysokości, a art. 24 ust. 6 wyłącznie o prawie (wg mnie dot. osoby, która składa wniosek o ustalenie prawa do świadczeń).
vcv

Napisano: 10 mar 2016, 10:26

a może na podstawie art. 32 ust. 1?, tylko kwestia od kiedy? odchód był uzyskany po roku bazowym, a na dzień weryfikacji prawa do świadczeń już go nie będzie, więc tak jakby go nie było i świadczenia w pełnej wysokości już od marca?
aśka

Napisano: 10 mar 2016, 10:56

zmiana to art. 32 ust. 1a na korzyść strony, ale dalej pozostaje kwestia podstawy prawnej dot. od jakiego miesiąca zmiana wysokości świadczeń
vcv

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x