zł za zł i pełne kwoty,a dodatek RRS-de Charette i Inni - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 23 mar 2018, 10:29

My miałyśmy podobny problem i dzwoniłam do naszego SKO czy należy wyrównywać i Pani z którą współpracujemy z SKO powiedziała że należy się wyrównanie dodatku we wrześniu dlaczego nie mamy wyrównywać że jest już jakieś orzecztnictwo w tej sprawie, powiedziała, że jak strona się odwoła to oni przyznają. Tylko że należy dopłacić w następujący sposób. Jeżeli strona miała wypłacone zł za zł od listopada do lutego to robimy 100 - 8,33-8,33-8,33-8,33 = 66,68 - to jest kwota wypłaty w miesiącu wrześniu dodatku. A nam często programy liczą inaczej ale tak niby to powinno wyglądać.
Wiem, że wiele ośrodków nie wypłaca bo tak Pan M. mówił na szkoleniach, ze nie wolno, bo to jednorazowe ale patrząc jakie jednorazowe jak wypłacasz zł za zł to nie wypłacane jest jeden raz bo mamy wypłaty w każdych miesiącach przyznanych zł za zł.
elamarch
Stażysta
Od: 23 mar 2017, 16:24
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 26 mar 2018, 14:59

co piszę w uzasadnieniu?
coś w stylu:
że w związku z utratą dochodu i spełnionym kryterium dochodowym, świadczenia w postaci ..... od miesiąca ....... przysługują w pełnych kwotach
jeżeli strona miała wypłacone zł za zł od listopada do lutego to robimy 100 - 8,33-8,33-8,33-8,33 = 66,68 - to jest kwota wypłaty w miesiącu wrześniu dodatku.
no cóż ambitna teoria
może lepiej niech każdy zostanie przy swoim rozwiązaniu, bo tak to wchodzimy w wykładnię prawną w formie jedna Pani drugiej Pani powiedziała, że słyszała, że podobno jakieś wyroki są i orzeczenia
jedni wypłacają wyrównania, inni nie i jest OK
FX
Stażysta
Od: 26 lis 2006, 11:40
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2025, 12:45

Odświeżam wątek bo mam wątpliwości. Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na świeżo? Sygnity napisało mi, że Ministerstwo nie odpisało im do tej pory na pismo w tej sprawie. Program robi to w ten sposób, że teraz kiedy mam pełne kwoty dodatek wylicza w kwocie pomniejszonej o pozycję RRS wypłaconej w marcu (kiedy była zł za zł).
Sylwia_S8
Stażysta
Od: 29 lis 2024, 13:07
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny.

Napisano: 16 kwie 2025, 13:06

Najbardziej to chodzi mi o sprawozdania, żeby bajzlu później nie było. Już raz tak zrobiliśmy przy zł za zł, ale trochę inna sytuacja była, to w sprawozdaniu poprzerzucało jakieś części kwot do innej tabeli z środkami własnymi gminy i ciężko było się na początku połapać jak to popoprawiać.
Chyba zostawimy już tak jak robi system, czyli tą różnicę 100 zł - 6,63 zł = 93,37 zł do wypłaty we wrześniu. To na pewno dobrze zliczy w sprawozdaniu. Tylko jak zaciągnie do pełnych kwot to zrobi zaokrąglenie, ale to będą grosze.
? :D Niech moc będzie z nami..
Sylwia_S8
Stażysta
Od: 29 lis 2024, 13:07
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny.

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x