zł za zł podwyższona kwota dodatku - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 21 sty 2016, 15:12

Witajcie
podpowiedzcie jak liczyć podwyższony dodatek z tyt. urodzenia dziecka przy decyzji z przekroczonym kryterium dochodowym?
miesięczny dochód rodziny - 2.747,83 zł
kryterium dochodowe - 2.696,00 zł
do wypłaty 89,00 zł + 89,00 zł + dod. z ty. urodzenia 1.000 zł + podwyższenie 500 zł
rodzina kwalifikuje się do ZR w wysokości ok 250 zł miesięcznie (dwoje dzieci do 5 lat plus dod. z tyt. urodzenia na jedno z nich)

w mojej gminie uchwałą RM podwyższono kwotę dodatku z tyt. urodzenia się dziecka o kwotę 500 zł ze środków gminy
czy powinnam zatem dzielić kwotę 1.500 zł na 12 m-cy czy kwotę 1.000 zł na 12 -m-cy a podwyższenie o 500 zł wypłacić jednorazowo w pierwszym miesiącu wypłacania ZR na nowo narodzone dziecko?
jak potem przeksięgowywać kwotę dod. z tyt. urodzenia dziecka ze środków własnych na zlecone - w jakiej kwocie
jestem w kropce :? pomóżcie
aannaaa

Napisano: 21 sty 2016, 19:25

Mam ten sam problem ,tylko podwyższony inny dodatek.Napisałam do sygnity otrzymałam odpowiedź, że wszystko ma być wyliczone złotówką za złotówkę. Taką mają odpowiedź z ministerstwa. Jutro rano mogę przesłać odpowiedź otrzymaną z sygnity. Proszę podać adres email.
urzędnik

Napisano: 21 sty 2016, 20:31

https://public.sygnity.pl/forums/viewtop ... 20&t=20384
urzędnik pisze:Mam ten sam problem ,tylko podwyższony inny dodatek.Napisałam do sygnity otrzymałam odpowiedź, że wszystko ma być wyliczone złotówką za złotówkę. Taką mają odpowiedź z ministerstwa. Jutro rano mogę przesłać odpowiedź otrzymaną z sygnity. Proszę podać adres email.
Nie trzeba podawać maila. Tutaj w wypowiedzi z 17 grudnia udostepnilem tę opinię Ministerstwa.

Pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 22 sty 2016, 15:49

jaką w takim razie kwotę mamy przeksięgować z zadań własnych?
aannaaa

Napisano: 22 sty 2016, 15:51

Dla tych, którzy jeszcze tego nie widzieli:

Pytanie:
Czy kwoty podwyższeń dodatków do zasiłku rodzinnego, finansowanych ze środków własnych gminy, o których mowa w art.15a ustawy o świadczeniach rodzinnych, powinny być wliczane do łącznej kwoty zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami, w zakresie, o którym mowa w art.5 ust.3b pkt 2) i 3) ?

Odpowiedź MPiPS:

Tak, kwoty podwyższeń dodatków do zasiłku rodzinnego przyznawane na podstawie art. 15 a ustawy o świadczeniach rodzinnych są wliczane w do łącznej kwoty dodatków wraz z zasiłkami. Wynika to z art. 5 ust. 3b ustawy. Ilustruje to poniższy przykład.

Przykład:

W styczniu 2016 r., tj. po wejściu w życie ustawy regulującej mechanizm „złotówka za złotówkę”, rodzina 5 – osobowa z trojgiem dzieci dzieckiem ubiega się o następujące świadczenia rodzinne: 3 zasiłki rodzinne na dzieci w wieku między 5 a 18 rokiem życia, (118 zł na dziecko), 1 dodatek z tytułu wychowywania dziecka w rodzinie wielodzietnej (90 zł na dziecko).

Dodatkowo w gminie, w której mieszka rodzina na mocy art. 15a ustawy o świadczeniach rodzinnych rada gminy podjęła uchwałę o podwyższeniu dodatku z tytułu wychowywania dziecka w rodzinie wielodzietnej o 30 zł do kwoty 120 zł., czyli dodatek z tytułu wielodzietności – 90 zł został podniesiony uchwałą rady gminy o 30 zł i wynosi w tej gminie 120 zł.

Łączna kwota zasiłków wraz z dodatkami (czyli przeciętna, miesięczna wysokość wszystkich przysługujących tej rodzinie świadczeń, o które ubiega się ta rodzina) wynosi w tym przypadku:
(3x118x10/10)+(120 x10/10)=354zł+120= 474 zł.
Jest to jednocześnie maksymalna dopuszczalna kwota przekroczenia kryterium dochodowego.

Kryterium dochodowe uprawniające do świadczeń, to 674 zł na osobę w rodzinie. Łączny dochód całej rodziny 3-osobowej, nie może więc przekroczyć kwoty 3370 zł (5 osób x 674 zł).

Dochód tej rodziny na osobę w rodzinie wynosi 685 zł. Łączny dochód całej rodziny w tym przypadku wynosi więc 3425 zł miesięcznie (5 osób x 685 zł).

Kryterium dochodowe dla całej rodziny zostało zatem przekroczone o 55 zł
(3425 zł – 3370 zł).

Z zastosowaniem zasady „złotówka za złotówkę”, świadczenia będą więc wypłacane w wysokości różnicy pomiędzy przysługującą kwotą świadczeń rodzinnych, o które ubiega się ta rodzina, tzw. „łączną kwotą zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami” (474 zł),
a wysokością dochodu przekraczającego kryterium dochodowe (55 zł), czyli w wysokości
419 zł miesięcznie (474 zł – 55 zł).

Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 22 sty 2016, 16:00

Panie Tomku dziękuje za odpowiedź, czytałam te wyjaśnienia i wiem, że muszę wliczyć pełną kwotę podwyższenia tj. 500,00 zł do łącznych świadczeń wypłacanych stronie
pytam jednak o coś innego
czy jeśli w opisanym przeze mnie wyżej przypadku wypłata miesięczna wynosi 251,17 zł
to jaka w tej kwocie część jest dodatkiem z tyt. urodzenia z zadań zleconych a jaka z własnych?
raczej nie mogę przeksięgować kwoty 500 zł z własnych na zlecone jeśli strona ma wypłatę miesięczną w wysokości 251,17 zł
aannaaa

Napisano: 22 sty 2016, 16:33

aannaaa pisze:Panie Tomku dziękuje za odpowiedź, czytałam te wyjaśnienia i wiem, że muszę wliczyć pełną kwotę podwyższenia tj. 500,00 zł do łącznych świadczeń wypłacanych stronie
pytam jednak o coś innego
czy jeśli w opisanym przeze mnie wyżej przypadku wypłata miesięczna wynosi 251,17 zł
to jaka w tej kwocie część jest dodatkiem z tyt. urodzenia z zadań zleconych a jaka z własnych?
raczej nie mogę przeksięgować kwoty 500 zł z własnych na zlecone jeśli strona ma wypłatę miesięczną w wysokości 251,17 zł
To również masz podpowiedziane przez nasze oprogramowanie - na dolnej tabelce okna, którego rysunek zamieszczam są przełączniki kwoty całkowitej i ustawowej - różnica między nimi to kwota dofinansowania gminy. Dodatkowo na tej dolnej tabelce można zmienić każdą z podpowiedzianych kwot.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x