Witam proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu:
Pani ma przyznane świadczenia rodzinne od listopada 2015 roku na dwoje dzieci tj. :
zasiłek rodzinny – 118,00 zł x 2 osoby, dod. rozpoczęcie - 100 zł x 2 osoby ( wypłata wrzesień ), dod. dojazd – 63,00 zł ( od listopada do czerwca i od września do października )
W listopadzie podjęła pracę ( dochód uzyskany za grudzień 2015 ), fakt zgłoszony dopiero w maju
Przeliczyłam Panią i okazało się , że ma przekroczony dochód ( 727,81 zł ), ale kwalifikuje się na „ zł za zł „. Po obliczeniach wyszło, że Pani powinna otrzymywać od stycznia łączną kwotę zasiłku rodzinnego i dodatków w wysokości - 58,42 zł miesięcznie , a otrzymywała w pełnej wysokości świadczenia tj. od stycznia do kwietnia 118+ 118+ 63,00 = 299 miesięcznie. Program uwzględnia kwotę 58,42 zł ale dopiero od maja. Według mnie Pani od stycznia do kwietnia ma nienależnie pobrane świadczenia rodzinne, czy powinnam zmienić decyzję od maja wypłacać kwotę 58,42 zł , a od stycznia do kwietnia ustalić nienależnie pobrane świadczenia pomniejszając o różnicę między tym co wypłacone a tym co powinna była pobrać.Do zwrotu miałaby ponad 900 zł za okres od stycznia do kwietnia. Jak to zrobić technicznie . Czy wypłacać jej od maja jak ona będzie miała tyle do zwrotu. Mam taką sytuację po raz pierwszy, więc proszę wszystkich o pomoc.