zł-zł nienależnie pobrane 2015/2016 - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 17 lis 2016, 14:23

Rodzina do końca okresu czyli do października 2016 r. pobierała rodzinne w całości. Przy rozpatrywaniu wniosku na nowy okres okazało się, ze w okresie od maja do października powinna być zł za zł, czyli część jest nienależnie pobrane. Jak zrobić decyzję o uchylenie i zwrot, żeby dobrze naliczało i kwotę główną i odsetki? a potem potrącenia... program SYGNITY
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Napisano: 23 lis 2016, 20:35

up !
MilenaMilena
Stażysta
Od: 13 sie 2015, 11:20
Zajmuję się:

Napisano: 23 lis 2016, 21:04

Ja bym zrobił to tak, aby zaoszczędzić sobie trochę czasu. Wprowadzić "wirtualny" wniosek z przyjęciem wniosku w maju i wprowadzamy dochody aby była zł za zł, robimy decyzję w opracowaniu i tam program nam dokładnie wyliczy jaka powinna być kwota wypłacana ze zł za zł za każdy poszczególny miesiąc. Wszelkie dane sobie zapiszmy gdzieś, następnie usuńmy ten wniosek( wymaga potwierdzenia przez 2 użytkowników) i przejdźmy do żądania zwrotu z wypełnionej decyzji. Teraz wybieramy zwrot w formie potrącenia z nowej decyzji a kwotę do zwrotu musimy wpisywać ręcznie wynikającą z różnicy wypłaconego pełnego zasiłku a tego który powinien być w zł za zł. Ja miałem to szczęście że nie było rrs wnioskowane.
robert

Napisano: 24 lis 2016, 9:32

pisałam do SYGNITY i takie mi podali rozwiązanie:

Treść rozwiązania:
Jeśli ma miejsce sytuacja, że osoba zgłosiła uzyskanie dochodu dopiero w jakimś czasie od uzysku np. w kwietniu, ze dochód uzyskany został w styczniu w takiej sytuacji można:

1. Zarejestrować wniosek o zmianę świadczenia w związku ze zmiana sytuacji życiowej z datą złożenia wstecz (z miesiąca w którym uzyskano dochód). System utworzy w decyzji zmieniającej obliczenia od miesiąca następnego po miesiącu uzyskania. Kierując się oknem "Obliczenia dla przekroczonego kryterium" (jest w nim zakładka kwoty wypłacone) na różnicę kwot dla poszczególnych świadczeń należy zrobić decyzję żądającą zwrotu z decyzji pierwotnej. W planie wypłat decyzji zmieniającej kwoty za miesiące, za które wypłacono świadczenia w pełnej wysokości się wyzerują.

lub

2. Dodać dochód uzyskany do wniosku pierwotnego przez Administracja> Pakiet narzędziowy Modyfikacja danych wniosku. Po wprowadzeniu właściwego okresu uzyskania dochodu można utworzyć decyzje zmieniającą jako Decyzja z decyzja od miesiąca następnego po miesiącu uzyskania wniosku. Kierując się oknem "Obliczenia dla przekroczonego kryterium" (jest w nim zakładka kwoty wypłacone) na różnicę kwot dla poszczególnych świadczeń należy zrobić decyzję żądającą zwrotu z decyzji pierwotnej. W planie wypłat decyzji zmieniającej kwoty za miesiące, za które wypłacono świadczenia w pełnej wysokości się wyzerują.

Wykorzystanie narzędzia modyfikacji wniosku do wprowadzenia dochodu uzyskanego/ zalecamy tylko i wyłącznie dla takich przypadków.

Tworząc żądanie zwrotu z decyzji pierwotnej system podpowie pełna kwotę jaka była wypłacona należy ją ręcznie zmodyfikować na różnicę między kwotą wypłaconą a kwotą z obliczeń dla każdego świadczenia.
anavika
Referent

Napisano: 24 lis 2016, 12:02

o właśnie dokładnie to samo mi odpisali :)
MilenaMilena
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 24 lis 2016, 12:32

Wypłaciłam kobiecie dodatek na rozpoczęcie roku - 100 zł. System nie bierze mi pod uwagę tego dodatku przy obliczaniu dochodu po uzyskaniu i przekroczeniu kryterium (zł/zł). Czy to jest prawidłowe? Powinna mieć zł/zł od sierpnia do października.
MilenaMilena
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 24 lis 2016, 14:07

MilenaMilena pisze:Wypłaciłam kobiecie dodatek na rozpoczęcie roku - 100 zł. System nie bierze mi pod uwagę tego dodatku przy obliczaniu dochodu po uzyskaniu i przekroczeniu kryterium (zł/zł). Czy to jest prawidłowe? Powinna mieć zł/zł od sierpnia do października.
Ja zastosowałam sposób 1. mam nienależnie pobrane od czerwca do października. Zrobiłam decyzję zmieniającą i mi śmiesznie podzieliło te 100 zł (za V mi wyszło - 62,20 zł, od VI - X po 7,56 zł). Czyli te 62,20 zł ma nienależnie pobrane.

A może we wniosku o zmianę nie miałaś zaznaczonego dodatku z rozpoczęcia?
anavika
Referent

Napisano: 24 lis 2016, 15:54

Zmieniałam wniosek i musiałam zaznaczyć i nawet wskazać dane szkoły, mimo że w pierwotnej decyzji miał przyznane i nawet wypłacone przecież. I w ogóle mam nieaktywne te okienka do przeliczania i nie widzę tych kwot podzielonych w zł/zł. Wszystko szare. Tylko ta tabela pierwsza jest aktywna :/ tutaj jest w sumie za 3 miesiące do zwrotu 90 zł - ale to wyliczyłam z kwoty przysługującego zasiłku ogółem, a wypłaconego. System liczy inaczej bo nie bierze wypłaconego rozpoczęcia roku...musiałam coś źle zrobić :(
MilenaMilena
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 01 gru 2016, 10:15

Mam podobną sytuację od czerwca jest zł za zł i nie moge poprawnie wygenerować decyzji;/ w planie wypłąt pokauzje mi tylko rozpoczęcie i tyle...
Ikon

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem