ŹLE OBLICZONE DOCHODY NETTO?? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 19 lis 2014, 17:37

Witam
W m-cu wrześniu utraciłam pracę (30 września)
W MOPS-ie pan powiedział, że mam przedstawić wszystkie dochody netto.
Dochody netto:
1) 684,61 - ekwiwalent za urlop
2) 355,19 - wypłata od umowy o dzieło
3) 300,00 - alimenty na małoletnie dziecko
Facet do sumy w/w kwot doliczył mi jeszcze zasiłek dla bezrobotnych w wysokości 538,64, ale ja tego zasiłku fizycznie w m-cu październiku nie miałam. Został mi on mi wypłacony dopiero w m-cu listopadzie. Dlaczego został on doliczony???? Skoro 3 sumy jakie wymieniłam miałam fizycznie, ale zasiłku nie...
lizystrata2011

Napisano: 19 lis 2014, 20:19

Ważna jest data złożenia podania o pomoc. Jeżeli podanie złożone w październiku liczy się dochody z miesiąca poprzedzającego tj wrzesień. Zasiłek bezrobotny powinien być wliczony dopiero w miesiącu jego uzyskania tj. listopad.
zzzz

Napisano: 20 lis 2014, 12:00

zzzz słusznie napisał. Jeśli po rozmowie z pracownikiem socjalnym tego nie zweryfikuje masz prawo do odwołania się od decyzji i wskazać, że dochód jest źle obliczony.
zisis1

Napisano: 20 lis 2014, 13:52

A moze "facet" wziął pod uwagę tez i listopad, bo jesli świadczenia z pracy otrzymałaś w październiku to zastosowano "utratę dochodu ". Tylko moze nie zrozumiałaś o co mu kaman. Najlepiej iść do niego i prosić o wyjaśnienie - będzie najszybciej. No i faktycznie możesz sie zawsze odwołać.
gdy hhg

Napisano: 20 lis 2014, 14:58

coś mi nie gra w pani dochodach
- jeśli wypłata od umowy o dzieło to skąd ekwiwalent za urlop?
- jeśli ekwiwalent za urlop to gdzie wypłata wynagrodzenia za 09/2014 ?
myha

Napisano: 20 lis 2014, 18:15

1. Składki na ubezpieczenie społ musiały być odprowadzane od najniższej krajowej ( zasiłek dla bezrobotnych)
2.. Brak wynagrodzenia za prace za m-c wrzesień ( jest ekwiwalent za urlop + wypłata- może to całość wynagr?.)

Dostarczyć świadectwo pracy do OPS- wszystko wyjaśnią na miejscu
zzzz

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x