złe rozliczenie w Urzędzie Skarbowym - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 15 lut 2017, 9:51

mam pytanie kobieta złożyła wniosek o zasiłek rodzinny i po zweryfikowaniu dochodów w US okazało się że źle rozliczyła PIT 37 za 2015r.- wynikła różnica : więcej jest dochodów na weryfikacji którą zrobiłam w Urzędzie Skarbowym niż na Pit 11 jej męża. Wniosek złożyła 30 stycznia, dziś dzwoniła że w końcu zrobiła korektę i złoży dziś w US. Z doświadczenia wiem że dość długo schodzi Urzędowi na wprowadzeniu nowego dochodu;/ Co muszę zrobić przedłużenie sprawy? co mam w nim napisać że z jakiego powodu?;/ proszę o doradę
ops ops

Napisano: 15 lut 2017, 10:38

jeśli w systemie z US nie masz jeszcze poprawnych wartości wystąp z pisemnym wnioskiem do US dość szybko odpowiadają - może jeszcze wyrobisz się w terminie z wydaniem decyzji ...
Ewentualnie jak strona nie robi problemów to poproś żeby sama wystapiła o zaświadczenie z US - ja tak robiłam jak miałam korekty zeznań i bez problemu dostarczali
ew@1

Napisano: 15 lut 2017, 11:44

Tak tylko że nie możemy żądać od strony zaświadczeń ;/
ops ops ops

Napisano: 16 lut 2017, 15:57

dlatego napisałam, że może to zrobić (nie musi) jeśli chciałaby przyspieszyc postępowanie ..
miałam kilka takich przypadków i US od ręki wydałam stronie zaświadczenie
ew@1

Napisano: 16 lut 2017, 23:38

Podepnę się do tematu.

Przychodzi gość (który w 2014 pracował sezonowo za granicą, biedak myślał że na czarno, coś tam podpisywał, ale nie miał umowy, rozliczenia, nic )

a tu nagle Zonk :D

ten pracodawca z zagranicy przesłał do Skarbówki rozliczenie za 2014. Więc Skarbowy gościa sobie wezwał a ten musiał złożyć korektę za 2014.

Decyzję z rodzinnego i z 500 wydane (już pomijam tą koordynację, bo wiadomo że trzeba wysłać)

Czy gdy jesteśmy właściwi w sprawie to mamy coś grzebać w programie by zmienić dochód czy (jak Rops nam odpisze że nie było koordynacji ) to porostu utracimy mu dochód bo to była miesięczna umowa.
Gregoryj

Napisano: 17 lut 2017, 9:24

Gregoryj - w Twoim przypadku - rozumiem, że człowiec już był na dzień składania wniosków w Polsce tylko miał dochód miesięczny z kraju UE z którego nie rozliczył się?
To myślę, że koordynacji nie ma co już ruszać - nie ma podstawy
a co do nowych okoliczności wynikających ze zmienionego dochodu to jeśli był on tylko przez 1 miesiąc to przyjęłabym dokumenty świadczące o utracie i tyle
ew@1

Napisano: 17 lut 2017, 9:33

ew@1 pisze:Gregoryj - w Twoim przypadku - rozumiem, że człowiec już był na dzień składania wniosków w Polsce tylko miał dochód miesięczny z kraju UE z którego nie rozliczył się?
To myślę, że koordynacji nie ma co już ruszać - nie ma podstawy
a co do nowych okoliczności wynikających ze zmienionego dochodu to jeśli był on tylko przez 1 miesiąc to przyjęłabym dokumenty świadczące o utracie i tyle
Ale jakie jak biedak nie ma nic. jedyne ślady (rozliczenia) są w skarbowym i to przesłane z zagranicy.

Co tu można przyjąć bu mu utracić??? :(
Gregoryj

Napisano: 17 lut 2017, 9:39

Czasami to trzeba stronę zmobilizować do poszukania dokumentów ;) bo imaczej to ręce rozkładają i nic nie mają .... nie dostali, poginęło etc

a tak na poważnie - oświadczenie z klauzulą świadomości odpowiedzialności karnej też jest dokumentem ... niech wystąpi do skarbówki o jakieś potwierdzenie odpisy "tego" co wpłynęło do US i dodatkowo oświadczenie - ja bym tak zrobiła ...
ew@1

Napisano: 17 lut 2017, 9:54

dzięki ew@1 !!!
Gregoryj

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x