źle wypłacałam 500+
źle wypłacałam 500+
Przyznałam kobiecie 500+ i źle wpisałam numer konta. Pieniądze szły na inne konto, dopiero teraz się zorientowaliśmy. Błąd jest mój, bo źle wpisałam konto, ale mogę jakoś postraszyć tą kobietę, która podwójnie dostawała świadczenia wychowawcze żeby zwróciła te pieniądze? Mogę jakoś jej wstrzymać wypłatę świadczeń bo już ma nadpłacone za kilka miesięcy i wyrównać tej kobiecie, która nic nie dostała?
Proszę pomóżcie co z tym zrobić.
Proszę pomóżcie co z tym zrobić.
Re: źle wypłacałam 500+
Prośbą próbowałam, ale chyba nie będzie łatwo. My chcieliśmy jej tą kwotę rozłożyć na raty, ale ona chce iść z tą sprawą do Wójta, myślę, że będzie próbowała umorzenia.
Wystaw decyzję o nienależnie pobranym świadczeniu wychowawczym i niech się dostosuje. Pod to jakaś notatka służbowa o zaistniałej sytuacji do dokumentów. Jeżeli nie dostosuje się do decyzji to potrącaj jej świadczenie na podstawie art. 25 ust 7
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Pierw próbuj na to:
Art. 25. ust. 2. Za nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze uważa się:
5) świadczenie wychowawcze wypłacone osobie innej niż osoba, która została wskazana w decyzji przyznającej świadczenie wychowawcze, z przyczyn niezależnych od organu, który wydał tę decyzję.
Jeżeli to nie przejdzie to bezpodstawne wzbogacenie.
Możesz jeszcze próbować poprzez bank. Miałem jedną taką sytuację - złożyłem reklamację w banku, Strona do dwóch tygodni zwróciła wszystko. Tutaj dużo zależy od polityki banku. Na przykład PKO jak dobrze pamiętam w takich sytuacjach sam zwraca kasę i ściga klienta
Art. 25. ust. 2. Za nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze uważa się:
5) świadczenie wychowawcze wypłacone osobie innej niż osoba, która została wskazana w decyzji przyznającej świadczenie wychowawcze, z przyczyn niezależnych od organu, który wydał tę decyzję.
Jeżeli to nie przejdzie to bezpodstawne wzbogacenie.
Możesz jeszcze próbować poprzez bank. Miałem jedną taką sytuację - złożyłem reklamację w banku, Strona do dwóch tygodni zwróciła wszystko. Tutaj dużo zależy od polityki banku. Na przykład PKO jak dobrze pamiętam w takich sytuacjach sam zwraca kasę i ściga klienta
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Dziękuję za odpowiedź.
Ten art. 25 ust 2 będzie tu pasował? Tutaj są przyczyny niezależne od organu? Wydaje mi się, że nie bo to ja się machnęłam wprowadzając zły numer konta.
Ten art. 25 ust 2 będzie tu pasował? Tutaj są przyczyny niezależne od organu? Wydaje mi się, że nie bo to ja się machnęłam wprowadzając zły numer konta.
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
naciągany, zawsze możesz próbować zwalić na program.
Pierw uderz do banku
Pierw uderz do banku
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Może geffnott doczytaj, że próbowałam prośbą, ale kobieta jest strasznie zapieniona- najdziwniejsze, że ta która otrzymała kasę, bo ta, która nic nie dostała siedzi spokojnie i zgadza się nawet na to, że będziemy jej w ratach wyrównywać.
- POCAHONTAS
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
babka miała decyzję? Miała, wie, ile powinna dostać?, wie. Wszystkie dodatkowe wpływy to tak zwane bezpodstawne wzbogacenie, a widać,ze wie,ze te pieniądze jej się nie nalezały jest tego świadoma. wiec tekst typu: nie wiedziałam - nie przejdzie.
Najlepiej by było gdyby te babki dogadały się miedzy sobą, ewentualne jakieś tam dla nich poświadczenie,ze jedna dała druga wzięła i po sprawie.
Najlepiej by było gdyby te babki dogadały się miedzy sobą, ewentualne jakieś tam dla nich poświadczenie,ze jedna dała druga wzięła i po sprawie.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
Oprócz źle wypłacałam 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
dodatkowe pieniądze z UE
ROPS :(
Dochód z funduszu alimentacyjnego
Zmiana stanu Cywilnego a dochód męża
Problem :(
wznowienie czy wszczęcie?
Brak koordynacji a cała rodzina zagranicą
Dochód uzyskany a wypłata z ZFŚS
ROPS uchyl. dec. POMOŻE KTOś????
dziecko umieszczone w rodzinnej pieczy zastępczej
z formy rzeczowej na pieniężną