zlotowka za zlotowke - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 05 sty 2016, 14:14

czy wprowadzaliscie juz wniosek zl z zl, jakie wam wyszly wyliczenia, czy teraz np wyprawke bedziemy placic proporconalnie w kazdym miesiacu po kilka zl a nie calosc we wrześniu??

o co w tym wszystkim chodzi
gopsosk

Napisano: 05 sty 2016, 14:18

Pod tym adresem

https://public.sygnity.pl/zabezpieczenie ... 22015-1637

w dokumencie "Złotówka za złotówkę w Oprogramowaniu SR" jest wyjaśniona zasada, skąd wynika i przykład.
polecam
jeśli masz nasz program do SR to wyliczy ci sam dobrze

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 05 sty 2016, 14:21

dziekuje za informacje, mamy ta instukcje i wprowadzamy wniosek zgodnie z instrukcja i zaczely sie watpliwosci dlaczego wyprawka juz od stycznia jest placona
gopsosk

Napisano: 05 sty 2016, 14:55

Mam wątpliwości czy liczy dobrze. Bo mam taki przykład:
Pani złożyła wniosek na SR i dod. z tyt. ur się dziecka ( na 2 dzieci po 89 zł) 16 grudnia. kryterium przekracza o kwotę 29,48 na osobę ( 29,48 x 4 osoby = 117,92) System przyznaje zasiłki rodzinne od stycznia pomniejszone o przekroczone kryterium a nie przyznaje dod. z tytułu urodzenia się dziecka ( dziecko ur. 01.10.2015r.). Dlaczego?
Doris123

Napisano: 05 sty 2016, 15:13

Doris123 pisze:Mam wątpliwości czy liczy dobrze. Bo mam taki przykład:
Pani złożyła wniosek na SR i dod. z tyt. ur się dziecka ( na 2 dzieci po 89 zł) 16 grudnia. kryterium przekracza o kwotę 29,48 na osobę ( 29,48 x 4 osoby = 117,92) System przyznaje zasiłki rodzinne od stycznia pomniejszone o przekroczone kryterium a nie przyznaje dod. z tytułu urodzenia się dziecka ( dziecko ur. 01.10.2015r.). Dlaczego?
To zależy od sytuacji jaka była w tej sprawie - co dokładnie było zaznaczone na wniosku, czy były wcześniejsze decyzje w tej sprawie itd.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 05 sty 2016, 15:37

Sytuacja wygląda tak:
W tamtym okresie zasiłkowym Pani nie kwalifikowała się do SR. We wniosku zaznaczyła dod. z tyt. urodzenia się dziecka i wpisała córki na zasiłek rodzinny. Przeanalizował tę sprawę wzdłuż i wszerz. Nawet wprowadziłam wniosek z datą styczniową i wtedy przyznaje urodzenie ale inaczej wtedy wyglądają kwoty wypłat zasiłku rodzinnego. ( są większe)
I czy w tej sytuacji, jeżeli program rozbija jednorazową wypłatę na poszczególne miesiące to mamy tak wypłacać. A gdzie to jest w ustawie napisane?
Doris123

Napisano: 05 sty 2016, 15:37

czy jest możliwość na wydruku decyzji dodać szablon, w jaki sposób została wyliczona kwota do wypłaty i na jakie dzieci "złotówka za złotówkę" np. w formie tabeli
ja1

Napisano: 05 sty 2016, 16:09

a co w przypadku jesli będziemy wypłacać te 8,33 z dodatku na rozpoczecie roku a dziecko nie pójdzie do szkoły ponadgimnazjalej we wrześniu ,przecież co roku musza nam doręczać zaświadczenia ze szkoły że sie dziecko uczy....jakim prawem już w styczniu idzie rozpoczęcie roku????????
Gość

Napisano: 05 sty 2016, 16:15

Doris123 pisze:Sytuacja wygląda tak:
W tamtym okresie zasiłkowym Pani nie kwalifikowała się do SR. We wniosku zaznaczyła dod. z tyt. urodzenia się dziecka i wpisała córki na zasiłek rodzinny. Przeanalizował tę sprawę wzdłuż i wszerz. Nawet wprowadziłam wniosek z datą styczniową i wtedy przyznaje urodzenie ale inaczej wtedy wyglądają kwoty wypłat zasiłku rodzinnego. ( są większe)
I czy w tej sytuacji, jeżeli program rozbija jednorazową wypłatę na poszczególne miesiące to mamy tak wypłacać. A gdzie to jest w ustawie napisane?
Uprzejmie prosimy zgłosić i opisać dokładnie, to przeanalizujemy dokładnie tę sytuację.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 05 sty 2016, 16:32

Gość pisze:a co w przypadku jesli będziemy wypłacać te 8,33 z dodatku na rozpoczecie roku a dziecko nie pójdzie do szkoły ponadgimnazjalej we wrześniu ,przecież co roku musza nam doręczać zaświadczenia ze szkoły że sie dziecko uczy....jakim prawem już w styczniu idzie rozpoczęcie roku????????
Takie jest prawo. To jest istota tej zasady "złotówka za złotówkę". Nie wchodzimy w dyskusje czy to ma sens czy nie, ale takie jest obowiązujące prawo. W przypadku o którym napisałeś, czyli gdyby to dziecko nie poszło we wrześniu do szkoły, to zażądasz zwrotu.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x